• Варна
  13°
  ясно небе
  Влажност: 37%
  Вятър: 1m/s SSW
  Хората в Константиново: Бедствието сега е по-голямо от потопа преди 2 години
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Константиново (25)Разрушен основен път, запълнено с тиня и растителност дере, срутени мостове и къщи с наводнени мази и приземни етажи. Така може да се опише обстановката във варненското село Константиново след вчерашния пороен дъжд, който според местните хора е продължил около час и половина. Очаква се в селото да бъде обявено и бедствено положение.

  Най-сериозно е пострадала къщата на 82-годишната Димка Николова на ул. „Васил Левски”. Вчера жената е била евакуирана, като младежи са я изкарали на ръце през оградата. Днес къщата на баба Димка бе пълна с роднини и близки, които чистеха приземния етаж от водата и калта. Трагедията е голяма, споделиха хората.Не е ясно кои от уредите са изправни, тъй като хората не смеят да ги включат заради засегнатата от водата ел. мрежа.

  Константиново (4)

  Още снимки на щетите в Константиново вижте тук>

  4-5 са къщите с по-сериозни щети след пороя, каза социалният работник Светла Павлова. В повечето от имотите водата е наводнила дворовете и е достигнала до къщите, без да навлиза в тях. Потърпевшите семейства могат да подадат молби за еднократни помощи, чийто максимален размер е 325 лева. Финансовото подпомагане може да се ползва един път годишно.

  С разрушена на места настилка и огромни наноси от кал е основната ул. „Васил Левски”, която е успоредна на дерето. Пътят е ремонтиран след последния голям порой преди около две години – ден преди бедствието в „Аспарухово”. Сега положението е по-тежко, категорични бяха служители на кметството и местни хора, някои от които споделиха, че не са виждали толкова вода в селото. Според тях щетите се дължат най-вече на голямото количество вода, стекла се от местността Харамията.

  Няколко мостчета по дерето са се срутили. То самото не е почиствано от наводнението в Аспарухово, съобщи по-рано днес кметицата Марияна Полихронова. Причината е недостатъчно финансиране. По данни на служителка на кметството за почистване на съоръжението са били отпуснати само 7000 лева.

  В момента основната улица се почиства от техника на фирмата „Никман”, с която общината има сключен договор. Днес в селото пристигна и Купен Пашов, началник на общинския отдел „Дейности по защита на населението”, който заедно с кметицата Марияна Полихронова се отправи на оглед на щетите по пътя и дерето.

  Константиново (14)

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *