Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
100 дни “Варненско лято”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: live.varna.bg/ архив
Снимка: live.varna.bg/ архив

 

Над 100 дни ще продължи тазгодишното издание на първия в България музикален фестивал – „Варненско лято”, който тази година чества 90 години от създаването си. 46 събития ще срещнат публиката с музика от класически и съвременни жанрове, създавана в диапазон от седем века, съобщиха организаторите.

Сред тях като акценти се открояват гостуването на ансамбъл „Московски солисти“ и Бороковият модул, който ще бъде през септември с идеята да покаже великолепието на тази част от европейското културно наследство и да удължи туристическия сезон в морската столица.

На фестивалните сцени ще гостуват музиканти от България, Германия, Холандия, Австрия, Хърватия, Словения, Испания, Италия, Румъния, Русия, Турция, Унгария, Франция, Финландия, САЩ и др. В програмите е представена музика в диапазон от седем века – от XV до XXI век.

Традиционно фестивалът отделя специално внимание на българската музика с авторски концерт на композитора Милко Коларов за неговата 70-годишнина и с творби от Панчо Владигеров, Васил Казанджиев, Михаил Пеков, Петко Стайнов.

В програмата са включени няколко първи изпълнения за България на произведения от забележителни съвременни композитори: Концерт за виола и струнни от Кийт Джарет, вокален цикъл „Песни по поеми на Шуон” от Джон Тавънър, Концерт за цигулка и оркестър от Филип Глас и световната премиера на Парафраза-концертанте за пиано и оркестър от Милко Коларов.

С 50 000 лв. повече е осигурила Община Варна тази година за фестивала, като общинските съветници са били убедени, че това трябва да се случи в годината на 90-ия юбилей на форума.

Юбилейното издание на фестивала остава вярно на завета на своите основатели визионери от 1926 г.: „Да покажем на варненци най-доброто от българската и световната музикална сцена“, отбеляза Антония Йовчева, директор на общинската дирекция по култура.

В програмата на това издание традиция и съвременност се вплитат в сложен кръговрат, в който са представени и откроени постиженията на българските и варненските музиканти в контекста на европейското музикално изкуство.

MMF
Антония Йовчева – шеф на Дирекция “Култура и духовно развитие”, Коста Базитов – зам.-кмет, Даниела Димова – председател на Комисията по култура към Общински съвет и шеф на ТМПЦ-Варна

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *