Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Модерна лаборатория заработи в Морското училище
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

президен (10)Гост на откриването й бе президентът Росен Плевнелиев

С лаборатория за диагностика на замърсяване с нефтопродукти и контрол на корабни баластни води се сдоби Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров” във Варна. Откриването й бе сред проявите по повод 135-та годишната на училището, а специален гост бе президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, който часове след като обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат, отказа всякакви коментари пред журналисти в морската столица.

Предстои лабораторията да бъде сертифицирана, а в момента  се търсят специалисти, които да работят в нея, информира от своя страна доц. Калин Калинов, заместник-началник по учебната и научната част. Създаването й е с оглед предстоящото ратифициране на Конвенция за управление на корабните баластни води, по която България е страна.

„Към този момент няма технически капацитет за изследването на баластните води, така че Морско училище изпревари събитията и създаде този капацитет”, отбеляза доц. Калинов. Той посочи, че след сертифицирането на лабораторията тя ще може да бъде използвана от външни структури, като условието е в работата да участват студенти от ВВМУ, така че да придобиват още в курса си на обучение необходимите знания за упражняване на тази професия.

В лабораторията ще може да бъде диагностициран видът на замърсяването, както и източникът чрез вземане на проби от кораби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *