Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
В Хуманитарната: Директорката да не се пенсионира, а да работи още година
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

HumanitarnataДиректорката на Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства Валентина Крачунова, която предстои да се пенсионира, да заема поста поне още една година. За това настояват от колектива на училището, който изразява позицията си в писмо до премиера Бойко Борисов, образователния министър Меглена Кунева, началника на Регионалния инспекторат по образованието Венцеслава Генова и други.

Според колектива обявяването на конкурс за нов директор може да доведе до дестабилизация. Преподавателите подчертават, че Крачунова, която ръководи гимназията от 1996 година, е автор на стратегията, чието изпълнение доказва, че всеки ден от работата на училището е крачка напред към успеха. Със своята идейност, последователност, отговорност, борбен дух и иновативни предложения за развитието на гимназията тя е спечелила пълното доверие на колектива, става ясно от писмото.

“Настояваме процедурата по обявяване на конкурс и отстраняване на директора да се извърши не по-рано от юни 2017 г. Това ще даде възможност за плавно извършване на реформата, предвидена в новия закон, както и до създаване на една сигурна среда, която ще е основа за добра приемственост от новия ръководител”, заявяват учителите.

Освобождаването на директорите, които са навършили възраст и стаж за пенсиониране, се извършва по разпореждане на министъра на образованието Меглена Кунева в цялата страна, заявиха от просветния инспекторат в морската столица. До момента са връчени заповеди за прекратяване на трудовите правоотношения поради навършване на пенсионна възраст и осигурителен стаж на осем директори в областта, а в началото на юни ще бъдат обявени и конкурси за нови ръководители.

4 коментара

 1. мучев

  браво никол………..

 2. mecho

  Няма назаменими хора. Госпожа Крачунова – също.

  • Анонимен

   Учителите искат да има промени и този ход на Миглена Кунева е правилен. Всички искаме промени, но ако е възможно, да не ни засягат нас. И без Крачунова, и който и да е директор, училищата ще продължат да функционират. Нали скачаха и викаха по площадите, че искат промяна, искат мандат за директорите? Като станаха директори, забравиха какво са викали. Повече от 20 години вече мъчат образованието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *