• Варна
  1°
  тъмни облаци
  Влажност: 74%
  Вятър: 5m/s N
  Ученици от Първа ЕГ представиха в Брюксел манастир на княз Борис I
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: live.varna.bg
  Снимка: live.varna.bg

  Възпитаниците на Първа езикова гимназия Кристина Петрова, Даниела Маринова, Камен Димитров и Георги Карамфилов, представиха в Брюксел историята на раннохристиянския манастир от ІХ в. в местността Караач теке, изграден по времето на княз Борис І, съобщиха от гимназията. Това станало по време на посещение в Европейския парламент по покана на депутата Емил Радев. Учениците се включили във форума „Книжовното наследство от буквата – до дигиталната библиотека” за 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и на славянската азбука.

  Акцент в презентацията на манастирския комплекс бил сложен върху открития просветителския център, който е един от най-големите проучени до момента скрипториум /400кв. м/ от Средновековна България и Византия. По данни на археолозите в него се извършвала активна писателска, преписваческа и преводаческа дейност, поставила основите на българската книжнина. Открит е в началото на XX в. от основоположника на българската археология Карел Шкорпил. Комплексът е уникален по своята планова схема и размери, без паралел в българската и византийската строителна традиция. Посветен е бил на Пресвета Богородица. В него е имало следи от живот до ХVIII век.

  Територията на археологическия комплекс бе предоставена за стопанисване от Министерство на културата на Община Варна, която предстои да бъде облагородена и социализирана.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *