Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
България ще купува нови бойни самолети и военни кораби
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

България ще закупи нов тип боен самолет и военни кораби. Парламентът да даде зелена светлина за мащабната инвестиция, която трябва да обнови военната ни авиация и военноморските сили, предаде Нова телевизия.

Tова ще струва на държавата значителна сума пари. Става дума за покупка на първо време на осем изтребителя и на два бойни кораба, които ще бъдат изплащани до 2022 година. Според някои депутати този разход е неоправдан и е по-добре да се ремонтира руската техника, с която така или иначе вече разполагаме.

“Днес ще вземем решение, което ще натовари изключително, бих казал дори фатално, бюджета с над 2 млрд. лева”, коментира по-рано независимият депутат Велизар Енчев.

“Това е закъсняло решение. Толкова закъсняло, че заедно с другите проекти за превъоръжаване и модернизация ще ни струва ако не колосална, то поне респектираща сума от над 5 милиарда лева”, заяви Ангел Найденов от БСП.

Участие в дебата взе и министърът на отбраната Николай Ненчев. В мотивите за закупуването на бойния самолет се казва, че това е важно за националната ни сигурност и за колективната отбрана на НАТО и ЕС.

Посочва се също, че така ще отпадне зависимостта ни за поддръжка на изтребителната авиация от страни извън НАТО и ЕС. В сегашния състав на ВВС влизат 19 броя самолети МиГ-29, от които 15 са изпълнили мероприятия по удължаване на назначения ресурс до 40 години или 4000 часа, а на другите трябва да се удължи животът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *