Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Турция спира войната с кюрдите
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Турските сили за сигурност обявиха днес край на операциите срещу кюрдските бойци в градовете Нусайбин, край границата със Сирия, и Шърнак, близо до Ирак, предаде АП.

Агенцията се позовава на Анадолската агенция. Населеният предимно с кюрди югоизток на Турция беше обхванат от най-ожесточените сражения за последните две десетилетия.

В края на май турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува Вашингтон за подкрепата му към сирийската кюрдска милиция, която се бори срещу Ислямска държава.

“Подкрепата, която САЩ оказват на Партията на демократичния съюз (ПДС) и Отрядите за народна защита, аз я осъждам”, заяви Ердоган в реч в Диарбекир. Турция смята Отрядите за народна защита, военното крило на ПДС, за терористична организация, като се позовава на връзките й със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която води въоръжена борба за автономия с Турция от 1984 г.

В речта си Ердоган също така определи кюрдските бойци като “атеисти” и “зороастрийци” и добави, че те не споделят ценностите на Турция.

1 коментар

  1. Александров77

    Кюрдите действат здраво, не се майтапят!
    Скоро на сегашната територия на Турция ще има независим Кюрдистан!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *