Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Откога не сте виждали врабче?
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Освен тях изчезват щиглецът, скорецът и ръждивогушото коприварче

Ако се чудите защо виждаме все по-малко врабчета по терасите си или на улицата – ето и цифрите: видове като домашното врабче, щиглецът, скорецът и най-вече ръждивогушото коприварче намаляват със значителни темпове през последните години. Тревожните резултати са от 11-годишно проучване, организирано от Българско дружество за защита на птиците

Популацията на домашното врабче е намаляла с над една трета,

Домашно врабче
Домашно врабче

щиглецът – наполовина. С 41% по-малко вече са скорците.

Ръждивогушо коприварче.
Ръждивогушо коприварче.

Най-голям спад се отчита в броя на ръждивогушите коприварчета – цели 68% понижение в популацията. По-малко са и обичаните от всички селски лястовици.

От всички оценени 71 вида птици 21% намаляват, а 18% се увеличават. Сред увеличаващите се видове са голямото белогушо коприварче (+226%), голям синигер (49%), южен славей (34%).

Славей
Славей

Има и трета група от видове, чието състояние остава стабилно. Такива са гугутката, кукувицата, свраката, сойката, чинката и др.

От всички групи птици, най-уязвими се оказват птиците в земеделските земи. Тяхното състояние се определя от индикатор, в който са включени 17 вида. Промяната в числените му стойности показват изменението в състоянието на средата.

Индикаторът за състоянието на птиците в земеделските земи е намалял с 18%, което е допълнителен спад с 5% спрямо предходната оценка през 2015 г. Сред основните заплахи за състоянието на птиците в тези местообитания са премахването на храстите, разораването на затревените площи и употребата на пестициди.

За осъществяването на тази оценка, доброволци са обходили пеша близо 4 000 км в 188 места (т.нар. пробни площадки) от цялата страна в рамките на над 3240 часа доброволен труд (405 работни дни).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *