• Варна
  13°
  ниска облачност
  Влажност: 67%
  Вятър: 5m/s WSW
  Откога не сте виждали врабче?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Освен тях изчезват щиглецът, скорецът и ръждивогушото коприварче

  Ако се чудите защо виждаме все по-малко врабчета по терасите си или на улицата – ето и цифрите: видове като домашното врабче, щиглецът, скорецът и най-вече ръждивогушото коприварче намаляват със значителни темпове през последните години. Тревожните резултати са от 11-годишно проучване, организирано от Българско дружество за защита на птиците

  Популацията на домашното врабче е намаляла с над една трета,

  Домашно врабче
  Домашно врабче

  щиглецът – наполовина. С 41% по-малко вече са скорците.

  Ръждивогушо коприварче.
  Ръждивогушо коприварче.

  Най-голям спад се отчита в броя на ръждивогушите коприварчета – цели 68% понижение в популацията. По-малко са и обичаните от всички селски лястовици.

  От всички оценени 71 вида птици 21% намаляват, а 18% се увеличават. Сред увеличаващите се видове са голямото белогушо коприварче (+226%), голям синигер (49%), южен славей (34%).

  Славей
  Славей

  Има и трета група от видове, чието състояние остава стабилно. Такива са гугутката, кукувицата, свраката, сойката, чинката и др.

  От всички групи птици, най-уязвими се оказват птиците в земеделските земи. Тяхното състояние се определя от индикатор, в който са включени 17 вида. Промяната в числените му стойности показват изменението в състоянието на средата.

  Индикаторът за състоянието на птиците в земеделските земи е намалял с 18%, което е допълнителен спад с 5% спрямо предходната оценка през 2015 г. Сред основните заплахи за състоянието на птиците в тези местообитания са премахването на храстите, разораването на затревените площи и употребата на пестициди.

  За осъществяването на тази оценка, доброволци са обходили пеша близо 4 000 км в 188 места (т.нар. пробни площадки) от цялата страна в рамките на над 3240 часа доброволен труд (405 работни дни).

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg