• Варна
  7°
  тъмни облаци
  Влажност: 93%
  Вятър: 2m/s ESE
  Четири години от взривовете на Петолъчката
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Четири години от експлозиите на Петолъчката се навършват днес. Виновни все още няма. На 5 юни 2012 г. складовете за боеприпаси край пътен възел Петолъчката избухнаха. Очевидци сравниха чутото и видяното с това, което може да се чуе и види при война. Около 150 души, предимно жени, болни и малки деца, бяха евакуирани. От взривовете загинаха трима работници в складовете, припомня БГНЕС.

  Тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов каза, че отговорността за случилото се поема от фирмата, чиято собственост са складовете – “Берета Трейдинг”. Обвинителният акт по делото срещу собственика на “Берета трейдинг” Десислав Делев и изпълнителния директор на фирмата Иван Пеев бе внесен в съда от прокуратурата в началото на април 2013 г. Двамата са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества, които се изискват по закон.

  Заради неспазване мерките за безопасност и сигурност е допуснато взривяване, което е причинило смъртта на трима работници и три телесни повреди на други работници. Делото за взривовете в местността Мараш до “Петолъчката” бе върнато от Районен съд – Ямбол за доразследване.

  33 тома са побрали материалите по делото, а разпитаните свидетели са над 200 души – с уточнени имена и адреси. Направени са три ДНК експертизи, три съдебномедицински експертизи и комплексна технологична експертиза, установена и стойността на нанесените щети.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg