Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
“Да изчистим България”: Събраха 32 тона боклуци от горите
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Североизточно държавно предприятие
Снимка: Североизточно държавно предприятие

 

Над 550 горски служители и повече от 200 доброволци подкрепиха кампанията „Да изчистим България заедно”

Снимка: Североизточно държавно предприятие
Снимка: Североизточно държавно предприятие

, като се включиха в почистването на горски територии във Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Горските стражари събраха и извозиха стотици чували с опаковки от храни, бутилки и найлонови торбички. Почистени бяха и нерегламентирани микросметища със строителни отпадъци.

32 тона отпадъци, 9 тона от които във Варненска област. Това е равносметката от акцията на територията на Североизточното държавно предприятие.

Около 40 горски служители от Варна заедно с доброволци се включиха в почистването на природния парк „Златни пясъци”, гората на „Аспарухово” до отбивката за Боровец, както и горските територии в района към с. Любен Каравелово и край пътя за курортен комплекс „Камчия”. Събрани бяха повече от тон и половина отпадъци.

Над 60 служители на Държавно ловно стопанство “Шерба” почистиха района около хижа „Горска барака”, горските територии край пътя от местността „Мелницата” до с. Солник, зоната край станция „Шерба” и пътя от с. Гроздьово до местността „Бункера”. Акцията обхвана и местността „Пода”, както и замърсените места край пътя, който минава през гора „Лонгоза”. Събрани бяха около 80 чувала с близо тон отпадъци.

3,5 тона отпадъци са събрани в горските територии край Провадия и селата Добрина и Блъсково, които са в обхвата на ДГС „Провадия”. 29 служители на стопанството и дузина доброволци се включиха в кампанията.

Снимка: Североизточно държавно предприятие
Снимка: Североизточно държавно предприятие

По инициатива на ДГС „Цонево” бяха почистени местностите „Сини вир” (с. Цонево), „Дебелец” и „Чудните скали” (с. Аспарухово). Само за няколко часа 50 служители на стопанството събраха и извозиха над 80 чувала с близо 1,5 тона отпадъци.

25 служители на ДГС „Суворово” и над 30 доброволци събраха 150 чувала отпадъци. 1500 кг боклуци бяха извозени към сметищата. Акции по почистване бяха организирани в местността „Ормана”, в горските територии към с. Изворник, в местността „Кошу баир”, както и в района към с. Баново.

Законът за горите предвижда глоба от 200 до 2000 лв. за изхвърляне на отпадъци и строителни материали, замърсяващи горските територии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *