• Varna
  6°
  ясно небе
  Влажност: 70%
  Вятър: 1m/s NNW
  Излагат в музей древна сибирска принцеса
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Мумията на татуирана сибирска принцеса, живяла преди 2500 години, ще бъде изложена за пръв път в музей в Горно-Алтайск, съобщи в. “Мейл он сънди”, цитиран от БТА. Въпреки че е открита преди почти 20 години в Алтай, мумията досега не е излагана заради несъгласието на местни етнически групи, които се боят, че това може да разгневи злите сили. Те настояват тя отново да бъде положена в гробницата ѝ на платото Укук в планината Алтай.

  Ледената принцеса ще бъде изложена в специален саркофаг от дърво и стъкло, като тялото ѝ ще бъде частично покрито с кожа. Тя ще бъде поставена така, че да се виждат татуировките на раменете и пръстите ѝ, които са много майсторски. В гробницата на сибирската принцеса бяха намерени дрехи, украшение за глава, чанта с грим и канабис. С нея са погребани също двама мъже, шест коня със седлата, овце. Оставили са им и конско месо.

  Така археолозите си създадоха подробна картина за живота на погребаната жена. Особено добре запазени са татуировките на мумията. Изследване на мумията с ядреномагнитен резонанс разкри, че починалата на 25 години жена е страдала от рак на гърдата и е била много слаба при смъртта си. Тя обаче не е умряла от рак, а от падане отвисоко. Имала е висок статут в обществото и е погребана като владетел, но с някои разлики.

  Канабисът може да е ползвала, за да получава видения или да облекчава болките си. Мумията се съхранява в специално построен музей в гр. Горно-Алтайск.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *