Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Световен първенец сме в производството на розово масло
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

В Казанлък откриха първия в света музей на розата

България е световен първенец в производството на розово масло. Това съобщи по време на ритуала „Розобер” в Казанлък министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от „Фокус”. „Всяка година за първото място се конкурираме с Франция. За тази година България отчита 2500 дка увеличение на площите с маслодайна роза и увеличение на производството на розово масло”, заяви министър Танева.

„Розовото масло е защитено географско указание от 2014 г. Мисля, че както за хората, така вече и в регистрите то е символ на една красива и богата България”, коментира още земеделският министър.

Премиерът Бойко Борисов и министър Танева бяха гости на откриването на първия в света Музей на розата в Казанлък. Политика на правителството е да оказва активно съдействие навсякъде, където има нужда да бъде направено нещо ново, каза министър-председателят. „Розата е символ и на нашите опоненти, чудя се защо толкова години те не са се сетили и не са направили всичко възможно, за да направят музей на този символ”, допълни той. Те са добре дошли в музея, защото той е на всички, заяви Борисов.

Музеят е направен само за година. Проектът е дарение от казанлъшкия архитект Ивелин Недялков. За строителството правителството е осигурило един милион лева, посочи Галина Стоянова и благодари на премиера, че е изпълнил обещанието си, дадено пред казанлъчани.

Над 1000 са експонатите в уникалната експозиция, която разказва за поминъкът в долината, който вече е над три века. Най-старият експонат е от розоварната на фамилия Шишкови, едни от първите най-известни производители и търговци на розово масло.

За спомен от Музея на розата и Празника на розата премиерът Бойко Борисов получи като подарък книгата “Долината на розите и тракийските владетели” от един от авторите и Косьо Зарев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *