Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Японски ученици смаяха света, разкривайки чудото на живота (видео)
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Японски ученици смaяха света тези дни, разкривайки нещо изумително и същевременно – изумително просто! Прощавайте за повторението, но… чудесата са си чудеса :)

Преди да започнете да гледате видеото, отговорете ми, моля, на един въпрос?  Кое всъщност прави яйцето пиле – жълтъкът или белтъкът?

М?

Шшт, не издавайте, ако сте от онези максимум 0,01% от населението на Земята, които знаят.

С две думи, тъй като субтитрите са на английски – японски младежи демонстрират в ефира на тамошния сутрешен блок експеримента, който са направили в час по биология. Извадили са едно яйце от черупката и, слагайки го в чаша с найлоново фолио и после в нещо като инкубатор, наблюдават в реално време как се ражда един пилешки живот. Трогателно е, невероятно и да! Животът е изумителен!

А! И пиленцето става не от жълтъка, не от белтъка, ами от еееей онази малка беличка точица. Гледайте

Във видеото става ясно още, че това е първият успешен експеримент, който успява да “излюпи” пиленце без черупка, и вече е описан в международни научни издания.

Малко по-късно научихме, че японските учени Ютако Тахара и Кацуйо Обара са пионерите на този метод, но техните опити са били, може да се каже, трагични. Именно Тахара обаче е учителят на участниците в клуба по биология от гимназията в град Чиба, който е вдъхновил и ръководил младежите, станали днес известни по целия виртуален свят. Привидно простичкият експеримент всъщност дава поводи за размисъл относно развитието на генното инженерство и регенеративната медицина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *