• Варна
  4°
  тъмни облаци
  Влажност: 60%
  Вятър: 3m/s E
  Идея за Варна: Безплатен транспорт за четящите в автобуса
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  транспорт-автобус

  Жителите и гостите на Варна, които четат книга в автобусите на градския транспорт, да пътуват безплатно. Така пътниците ще бъдат стимулирани да са активни читатели и пътешественици, смятат от Отворения обществен съвет на протестиращите. Според организацията идеята може да бъде реализирана като съвместен проект между организаторите на Алея на книгата и община Варна, която ще бъде Европейска младежка столица през 2017 г.

  Безплатен транспорт за четящите е въвел и румънският град Клуж Напока, който бе младежка столица през 2015 година. В Бургас през 2014 г. в рамките на фестивала „Четящият човек” за един ден (14 юни) четящите пътници в автобусите не са плащали билетче. След това местните власти отчитат, че 1922-ма души са се възползвали от акцията, а 50 от тях са получили награди, обясняват от ООС в предложение, адресирано до комисията по транспорт към Общинския съвет във Варна.

  Според съвета на протестиращите във Варна инициативата може да се провежда на всяко първо число на месеца. Идеята му е да бъде избрана по една автобусна линия от всички квартали, за да могат максимален брой желаещи да се включат в инициативата.

  Снежана Стойчева от „Владиславово” пък има още по-амбициозна идея. Тя предлага във Варна да се въведе безплатен градски транспорт по примера на Талин. Естонският град е първата европейска столица, която въведе безплатен градски транспорт за всички свои жители, за да намали задръстванията и замърсяването.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg