Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Пробив в опитите за добив на ток от сероводорода в Черно море
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

България ще бъде първата държава в света с такава технология

Корабът на БАН "Академик", с който се проведе експедицията през 2014
Корабът на БАН “Академик”, с който се проведе експедицията през 2014

Проект на наши учени за добив на ток от сероводород в Черно море е на финален етап. Това съобщи ръководителят му проф. Венко Бешков от Института по инженерна химия при БАН, цитиран от „Труд“ . Вече има и заинтересовани фирми от технологията.

Идеята е неизчерпаемият ресурс от сероводород в нашето море, намиращ се на дълбочина под 150 метра, да снабдява с ток страната ни за поне два века. Екипът му тества пилотна инсталация на експедиция край Варна през 2014 г. Тогава експериментът отчете висок коефициент на полезно действие и че 90% от сероводорода може бъде използван.

Добитата енергия можеше да захрани часовник. Целта на учените е токът от нашето море да се използва за двигатели, а технологията да бъде изцяло екологично чиста.

Проф. Венко Бешков
Проф. Венко Бешков

Сега екипът се бори най-вече с агресивността на сероводорода, който има силно корозионно действие, но проф. Бешков е оптимист, че всички предизвикателства пред проекта могат да бъдат преодолени до края на годината.

Така България ще бъде първата държава с такава технология в света, въпреки че Китай и Южна Корея също разработват подобни проекти.„Те не са съпоставими с нашия, защото работят с малки инсталации и химикали, които биха увредили тежко морската среда“, обясни ученият.

Затова при нашата технология се използват екологично съвместими вещества и апаратура. „Така ще връщаме в морето окислените съединения след получаването на енергията. Те ще служат на бактериите да произвеждат нов сероводород. Това е много елегантно решение, единствено в света“, категоричен е той.

Още по темата:

5 ноември 2014 Правим ток от Черно море
11 август 2014 Топлим се 200 години с ток от Черно море
27 юли 2014 Учени от БАН спасяват Черно море, превръщайки сероводорода в гориво
1 март 2014 Наш учен вади ток от морето
11 октомври 2012 Вълшебна тор от времето на потопа предлагат океанолози от Варна

1 коментар

  1. Светлана Томанова

    Чудесна новина!! Дано бъде от полза за всички българи, а не само а единици “избраници”! Подобна идея е разработвана от руски професор -химик през 60-те години на 20 – ти век. Но до сега нищо подобно не е реализирано !?
    Ще чакаме реализацията на тази българска технология с нетърпение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *