Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Рекорден брой състезатели финишираха в регатата “Добруджа Къп”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Победителите Blue Magic и министърът на младежта и спорта Красен Кралев | Снимки: Varnautre.bg и LZ Yachting
Победителите Blue Magic и министърът на младежта и спорта Красен Кралев | Снимки: Varnautre.bg и LZ Yachting

 

Петата международна регата “Добруджа Къп Посейдон – Балчик 2016”, която стартира на 8 юни от румънския порт Ефорие Норд, приключи днес в Балчик. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди победителите на церемонията следобед в Белия град.

“Ветроходството е много популярен спорт по българското Черноморие, но за съжаление остава встрани от медийното внимание. Надявам се с общи усилия да привлечем медийния интерес към него и по този начин да го популяризираме сред младите хора”, заяви министър Кралев. “Ветроходството е труден спорт за силни хора и радващото е, че вече и много жени се включват в екипажите”, допълни министърът. По думите му увеличаващият се брой участници в регатата “Добруджа къп” е доказателство за високото ниво на организация на състезанието.

“Рекорден брой състезатели участваха в третото издание на българо-румънската регата. Над 60 лодки опънаха платна на старта, а членовете на екипажите надхвърлят 450 души”, обяви вицепрезидентът на Българската федерация по ветроходство Лъчезар Братоев.

Последната трета гонка от тридневната програма на ветроходната регата Dobrudja Cup стартира нервно и донесе големи размествания в класирането в класовете IRC1 и ORC A, съобщи Nautica.bg. След фалстарт на етапа Балчик-Кранево – Бялата лагуна – Балчик, на мачтата на съдийския кораб бе вдигнат черен флаг, а при повторния старт над линията бе победителят в първите две гонки Petra. В крайна сметка наказанието BFD изпрати варненския екипаж на трето място в IRC1 и шесто в ORC.

Regata-Dobrudja-Cup-Poseidon-Balchik-029

Победител в „кралския IRC” стана екипажът на Blue Magic (МК Балчик, Никола Попов).

Regata-Dobrudja-Cup-Poseidon-Balchik-010

Двойна победа в днешния старт взе екипажът на Windwalker. 45-футовият Swan, домувал почти осем години в Балчик, от месец е собственост на Александър Aлександров от Несебър и спечели безпроблемна етапна победа в „свои води” и крайна в Rally.

Regata-Dobrudja-Cup-Poseidon-Balchik-025

В IRC 2 доминираха три „Петерсон”-а (Conrad 25 R) – Akshaena, Metch (на снимката долу) и Phoenix. Само неучастието им в „дългия” етап от Констанца до Балчик ги лиши от възможността да атакуват победата в крайното класиране.

Regata-Dobrudja-Cup-Poseidon-Balchik-041

Победител в IRC 2 стана екипажът на La Bella 2.

Regata-Dobrudja-Cup-Poseidon-Balchik-013

Организатори на V Dobrudja Cup бяха Clubul Nautic Roman, Морски клуб Балчик в сътрудничество с двете общини. В регатата участваха състезатели от ОМК “Несебър 2000″, МК Балчик, ЯК “Капитан Георги Георгиев Порт Варна”, Clubul Nautic Roman и CS Electrica Constanta.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *