• Варна
  1°
  тъмни облаци
  Влажност: 74%
  Вятър: 5m/s N
  Държавата дава пари за Шокъровия канал
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg
  Снимка: © Varnautre.bg

  Министерството на околната среда и водите ще отпусне средства за решаването на проблема със замърсяването на Офицерския плаж от Шокъровия канал. Това стана ясно след среща на министъра на околната среда Ивелина Василева с кмета Иван Портних.

  „Разбрахме, че общината е подготвила проект. Надяваме се той да бъде финализиран и съгласуван съгласно Закона за устройство на територията в максимално бърз срок. Експертите ще се запознаят с техническата докуменатция и след това ще стане ясно какво финансиране би могло да бъде отпуснато от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС)”, коментира министър Василева. Тя припомни, че преди две години със средства от ПУДООС бе финансирано и изграждането на дълбоководно заустване в курорта Златни пясъци.

  От своя страна Портних заяви, че се очаква до десет дни специалистите, ангажирани с проекта за изграждане на дълбоководно заустване в района на Офицерския плаж, да представят окончателно решение. В момента проектът се съгласува с институциите, като очакванията са до месец да има издадено разрешително за строеж.

  Първоначалните разчети сочат, че за реализирането на проекта ще са необходими около 2,5 милиона лева. Надявам се за следващото лято да сме решили този проблем окончателно, посочи кметът.

  Той и министър Василева наградиха призьорите в олимпиадата „Яко е да си еко”, част от кампанията на екоминистерството, насочена към изграждане на екологично мислене сред подрастващите. Подарък за участниците бе и спектакълът „Яко е да си еко“, в който участват актьорите Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека.

  1 коментар

  1. Реалист

   Проблема със шокаровия канал е елементарен и общината може да си напълни и бюджета от актовете който трябва да състави. Вземете се поразходете по продължението на отводнителните канали на ВИК над бул.Христо Смирненски и вижте къде се излизат …… на всички новопостроени вили, и дали има и една малка част от тях със септични ями или изградени пречиствателни станции. Но нали разрешителните и куп други неща са взети с благословията на хора от общината това няма как да стане

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *