• Варна
  10°
  разкъсана облачност
  Влажност: 62%
  Вятър: 6m/s W
  Трима влизат в затвора за обир на златарско ателие
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Варненският окръжен съд призна за виновен за кражба на злато в особено големи размери 38-годишния Петър Стоянов от София. Той получи наказание 12 години лишаване от свобода при първоначално строг режим, като съдът приведе в изпълнение друга негова присъда от две години лишаване от свобода, съобщиха от пресслужбата на варненската Апелативна прокуратура.

  Неотдавна  Върховният касационен съд го призна за виновен и за дръзкия грабеж над семейство Анчови от Чепинци, за което той бе осъден на 10 години лишаване от свобода. Тогава Стоянов със съучастниците си успели със сила и заплашване да ограбят  семейството, като му отнели над 90 000 лева. Стоянов е в неизвестност след първоначалното му задържане и се издирва. Варненският окръжен съд  потвърди с определение мярката му за неотклонение „Задържане под стража“.

  Съучастникът му в кражбата на каса от златарското ателие на ул. „Дрин“ във Варна – 33-годишният Петър Аначков от София, също бе признат за виновен и получи наказание от 6 години лишаване от свобода при първоначално строг режим, като бе приведена в изпълнение и предишна негова присъда от три месеца лишаване от свобода. Съдът му определи мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лева.

  Третият подсъдим за кражбата на злато на стойност близо 200 000 лева – 49-годишният Жоро Димитров от София, получи наказание от 7 години лишаване от свобода при първоначално строг режим, след като състав на Варненския окръжен съд групира негови предходни осъждания. Съдът му взе мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лева.

  37-годишният подсъдим Боян Тодоров от Варна бе признат за виновен за опит за вещно укривателство и ще изтърпява наказание от две години лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок, а за вещно укривателство 38-годишният Цветомир Илиев от София получи три години лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок. Последните двама подсъдими са с взета мярка за неотклонение парична гаранция от по 3000 лева.

  Дръзката кражба на златарското ателие на ул. „Дрин“ във Варна е извършена в периода от 19 октомври до 20 октомври 2011 година при условията на повторност и след предварителен сговор между Стоянов, Димитров и Аначков, които чрез разрушаване на прегради, направени за защита на имот, чрез използване на автомобил и техническо средство успели да заглушат сигнално-охранителната система на златарското ателие и да изтръгнат металната каса от болтове, с които била прикрепена в пода. В нея се съхранявали 2,5 кг златни накити на ателието.

  По-късно касата била захвърлена на пътя между Провадия и Ветрино. В апартамент в софийски квартал подсъдимите започнали да премахват скъпоценните камъни от златните накити, за да продадат златото в заложна къща в София за цена от над 40 лева за грам.  Присъдите на петимата съучастници подлежат за протест и обжалване пред Варненския апелативен съд.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *