• Varna
  8°
  тъмни облаци
  Влажност: 56%
  Вятър: 2m/s W
  БСП пита: Къде са парите за “Аспарухово”?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Социалисти от квартала канят жителите на протест в събота


  Какви бяха причините за бедствието в “Аспарухово” на 19 юни 2014-а г.? Къде са парите от даренията за пострадалите от потопа жители на “Аспарухово”? Кога ще бъдат ремонтирани охранителните канали в квартала? Ще бъде ли спазен срокът или Варна ще загуби отпуснатите от фонд “Солидарност” пари?

  Това са въпросите, които БСП ще зададе на протеста, организиран в “Аспарухово” ден преди да се навършат 2 години от трагедията.

  От централата на партията във Варна днес разпространиха снимки на двете дерета, правени през последните 3 месеца. “Безобразие и безотговорност”, така градският лидер на столетницата Борислав Гуцанов определи запечатаното на кадрите и настоя деретата в квартала да се почистват поне 2 пъти годишно. Той припомни, че именно БСП поиска на сесия на Общинския съвет обхватът на ремонта на деретата да бъде минимален, за да няма жалби на граждани. Така, според него, нямало да се стигне до сегашното положение, при което строителството се бави в очакване на съдебно решение. Въпреки че не недоволни собственици на терени, а един от участниците в обществената поръчка за избор на изпълнители за двете дерета, блокира подписването на договорите.

  “Направихме невъзможното, за да осигурим от фонд “Солидарност” 10 млн. лева за двата охранителни канала в “Аспарухово” (които наводниха квартала на 19 юни 2014 г.- бел. ред.). След дългата процедура по подготовка на документацията и избора на изпълнители, която няма как да избегнем, се стигна до жалба на един от общо 8-те участници в обществената поръчка. Тя беше отхвърлена от Комисията за защита на конкуренцията на 18 май, но на 6 юни загубилият участник обжалва и във Върховния административен съд. Надявам се на бързо решение на съда предвид важността на обекта. Направили сме пълна организационна мобилизация и графици за изпълнение с работа на 3 смени, като целта ни е до края на ноември всички дейности по реализацията на тези два канала да бъдат приключени изцяло”, коментира преди дни кметът Иван Портних.

  iuni (28) maj (12) maj (14) maj (16) maj (20)

  Каква е съдбата на парите, събирани за аспаруховци с есемеси и дарения, поиска да знае общинската съветчника от БСП Милена Георгиева. „Има ли закупени жилища за пострадалите? Това официално не се съобщава, но пък срещнах в столичен вестник интервю с хора от „Аспарухово“, които са настанени. Трябва официално да бъде съобщено колко жилища са купени, на какви цени и по какви критерии са определени хората, които са настанени в тях“, коментира тя.

  “Със средствата, които се отпуснаха след бедствието от 19 юни 2014- а и при обещанията, които бяха дадени от държавата и общината, район „Аспарухово“ трябваше вече да е перлата на Варна”, категоричен беше Борислав Гуцанов. И добави: “От тези красиви PR акции ни дойде до гуша, те минаха всякаква граница”. Повод за тези думи беше приключилият първи етап от ремонта на Аспаруховия мост. “Говорим за едни 400 м. А колко пари, колко време… Ние навремето за такъв срок целият мост сме построили”, каза лидерът на варненското БСП, визирайки изграждането на съоръжението в социалистическите години на миналия век. Той коментира днес и останалите проекти за “Аспарухово”, като поиска публично обществено обсъждане какво ще се случва в квартала. И изрази възмущението си от факта, че се налагало общината да купува от държавна фирма терена за удължаване на парка в квартала след като преди години сама е предоставила същия имот безвъзмездно на въпросното дружество.

  “Някога, когато направихме детските градини в Аспарухово, площадкие, водопровода под канала, кварталът наистина беше възроден. Но накрая жителите му гласуваха за ГЕРБ”, сложи точка на темата Борислав Гуцанов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *