Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
“Да се разходим по водата” с новия проект на Кристо (видео)
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Christo-Floating-Pears-1

Трикилометрова златна пътека свързва два малки острова в езерото Изео

Една дългогодишна мечта видя бял свят. Световноизвестният американски художник от български произход Кристо – Христо Явашев, представи в четвъртък най-новия си проект “Плаващите кейове” и демонстрира буквално какво е да ходиш по водата.

Christo-Floating-Pears-4

Опакованите в ярко оранжево понтони са сглобени в живописното езеро Изео, на 100 км източно от Милано и западно от Верона в италианската област Ломбардия. Трикилометрова пътека през водата ще свързва два малки острова в продължение на мимолетните 16 дни – от 18 юни до 3 юли.

Christo-Floating-Pears-3

Понтоните са съставени от 200 000 рециклируеми кубa и са покрити с найлонов плат, който променя цвета си според часа и времето. Платформата е широка 16 метра и висока приблизително около 35 сантиметра над водата.

Christo-Floating-Pears-2

Това е първият проект на 81-годишния артист след смъртта на партньорката му Жан-Клод (2009) и първият след повече от десетгодишно мълчание – през 2005-а двамата направиха “портите” в Сентрал парк в Ню Йорк – 7500 П-образни конструкции, облечени в минзухарено жълти платове-завеси. Идеята за “Плаващите кейове” двамата “зачеват” през далечната 1970 г.

Новият проект струва 15 млн. евро и както всички мащабни творби на открито на Кристо се финансира със средства от продажбите на неговите рисунки и колажи. Той е реализиран за рекордните 22 месеца – обикновено създаването на неговите творения отнема десетина години, казва кураторът Германо Селан, който е директор на проекта. “Това е едно едновременно и италианско, и американско чудо”, споделя още той пред The New York Times.

“Плаващите кейове” водят първо от град Сулцано до остров Монте Изола, а после и до островчето Сан Паоло, което е частна собственост и което ще може да се види само отвън.  Хиляди са посетили живописната инсталация при откриването й в събота, но вечерта тя е била затворена заради рязко влошаване на времето. Не се казва кога “Плаващите кейове” ще бъдат отново отворени за посетители. Това очевидно ще бъде свързано с метеорологичните условия. Вчерашните първи посетители бяха силно впечатлени, отбелязва ДПА. “Това е като да си яхнал слънчев лъч”, каза Петра от Берлин. Други възкликваха: “Толкова меко!”, “Брилянтно!” и “Магическо!”

ВИДЕО: Разходка по водата – как са го направили

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *