Varna
28°
ясно небе
Влажност: 39%
Вятър: 4m/s N
3D мапинг за “Граф Монте Кристо” във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

light

След успеха на мюзикъла “Исус Христос – суперзвезда” Варненската опера предлага на зрителите още един впечатляващ спектакъл на 26 юни в Летния театър – световна премиера на мюзикъла “Граф Монте Кристо” на Ив Деска. В зрелищната постановка равностойно са представени певческо, танцово изкуство, съчетани със съвременни технологични и сценографски решения на 3 D мапинг. С помощта на монтираните в класическия декор на сцената под открито небе лумени тук ще оживяват замъкът Ив заедно с динамичния увлекателен сюжет на Александър Дюма. 3D мапинг се използва за втори път в оперен спектакъл в България. С него ще бъдат пресъздадени и библиотеката, островът, бурното море. Спектакълът е посветен на 170-годишнина от рождението на Александър Дюма. Изпълнява се на английски – оригиналния език на либретото, но ще бъдат прожектирани титри на български език.

Композиторът Ив Деска e автор на хитове през 1970те години в репертоара на Северин – Пейка, дърво, улица, с голяма награда от Евровизия – 1971 г., Вики Леандрос – След теб, спечелила голямата награда на Евровизия през 1972 г., Мишел Сарду Болка от Любов, Жак Дютрон Джентълменът крадец и др. Към днешна дата над 60 милиона записа на неговите композиции и продукции са продадени в световен мащаб. Отличаван е с редица престижни награди, включително и от Асоциацията за защита на авторските права (BMI).

През 1980те години е в управлението на американския телевизионен канал Си Би Ес. Като продуцент в италианската телевизия подпомага създаването на първата изява на Тримата тенори Павароти, Доминго и Карерас по време на Световното футболно първенство в Италия през 1990.

Спектакълът е част и от програмата на ММФ “Варненско лято”. А на 15 юли с него ще бъде открит фестивалът “Сцена на вековете” във Велико Търново. “Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс е другият мюзикъл в програмата на “Опера в Летния театър”.

Андрю Лойд Уебър е един от найизвестните композитори от края на 20 век с многото си успешни постановки, които се играят в продължение на десетилетия в Ню Йорк и Лондон. Голяма част от песните като „I Don’t Know How to Love Him“ от „Исус Христос суперзвезда“, „Don’t Cry For Me, Argentina“ от „Евита“, „Memory“ от „Котките“ и „The Music of the Night“ от „Фантомът от Операта“ са известни хитове със самостоятелен сценичен живот.

„Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“ е една от найранните му творби. Режисьорът проф. Светозар Донев акцентира върху посланието младите хора да се борят за своите мечти и великодушно да прощават грешките на ближните, защото това е найдобрият начин да бъдеш щастлив.

Според хореографа Светлин Ивелинов историята на Йосиф кореспондира с всички епохи. Затова, също като днешните хора, артистите танцуват рок, танго, кънтри, street dance. В танците има и стилизирани елементи, съотнасящи се към древен Египет и библейската епоха. В това непрекъснато търсене на паралела между библейското и съвременното светоусещане чрез едни и същи герои се състои непреходното очарование на творбата.

1 коментар

  1. St

    Чудя се защо си мислите че е гениално да използвате “неразбираеми” думи за голяма част от четящите? Използването на въпросната чуждица “мапинг” говори, че автора на статията е човек с безкрайно беден речник след като не открива синоними и начин как да разясни на български език въпросната технология!
    Аман от посредственост!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *