Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Лятото дойде с “ягодова луна”, започва “лято на любовта”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Точно в 1:34 часа тази нощ астрономическото лято официално настъпи. Лятното слънцестоене тази година съвпада с пълнолунието, което през юни на места наричат “ягодова луна”. Явлението е кръстено по този начин от коренните жители на Америка, тъй като по това време започва ягодовият сезон. Явлението не е необичайно, но специалното сега е, че за първи път от 49 години насам ягодовата луна съвпада с лятното слънцестоене в Северното полукълбо.

Последният път, когато двете явления са съвпаднали, е било през 1967 година, припомня БГНЕС. Те дават началото на прословутото „лято на любовта“. Следващият път, когато това ще се случи, е 21 юни 2062 г. Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо, около 21 юни и около 22 декември, за Южното полукълбо. То завършва с есенното равноденствие, около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март, в Южното полукълбо.

Според повечето метеорологични прогнози това е и денят, в който дъждовете започват да спират. Истинското лято в България обаче дойде още през изминалата седмица, температурите трайно се повишиха, като достигнаха 40 градуса на места. Седмицата, която тече, също ще е гореща. Температурите ще бъдат на много места над 30 градуса, но няма да достигат 40, а ще се нормализират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *