Varna
21°
ясно небе
Влажност: 77%
Вятър: 6m/s W
Събор “Магическата Мадара” ни връща към древността
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: opoznai.bg

 

Национален средновековен събор „Магическата Мадара” ще се проведе на територията на древния паметник на 25 и 26 юни. В него ще вземат участие реконструктори и любители на историята от цялата страна, като стремежът ще бъде участници и посетители да се доближат максимално до средновековния начин на живот, да се демонстрират елементи като бит, облекло, кухня, занаяти, ритуали и обичаи, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за този период по нашите земи.

Мястото и времето на събора не са избрани случайно. Мадара е обитавана от хората повече от 5000 години. Скалите и водата тук са били свещени и магически за траки, римляни, българи, езичници, християни. Тук са се преплитали пътищата на религии, народи и култури. А времето е непосредствено след Еньовден – древен празник на лятното слънцестоене, съчетал в себе си и християнство, и езичество, губещ дирите си в предисторически времена. Във връзка с него ще бъдат възстановени и изпълнени ритуали и обреди – християнски и езически, връщащи ни към корените и към българската древност.

Предвидени са демонстрации по боравене с хладно историческо оръжие – меч, сабя, копие, щит, боздуган, брадва, стрелба с лък по мишена, хвърляне на копие и брадва и боравене с бич. Ще бъдат представени традиционни занаяти като грънчарство, металопластика, монетосечене, сарачество, дърворезба, тъкачество, ковашка работилница, пекарство, средновековна кухня и питиета, шапкарство и др. Съборът започва с представянето на два спектакъла „Създатели на Българската държава” и „Шишмановият надпис”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *