• Варна
  7°
  разкъсана облачност
  Влажност: 52%
  Вятър: 4m/s NNE
  Варненци искат конкурс за главен архитект на града “на светло”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  path_189225

  Варненци поискаха прозрачност в конкурса за избор на главен архитект на града. Инициативни комитети от всички квартали на Варна се събраха на среща, чиято цел е координиране на действия за осветляване на въпросния конкурс и бъдещи съвместни действия при защита на гражданския интерес и законността.

  “Конкурсът за Главен архитект на Варна се провежда при затворени врати, без публичност, обсъждане и ясни критерии. Една от най-ключовите позиции в управлението на града ни, бива решавана от комисия с неизвестен състав, абсолютно задкулисно. Липсата на каквато и да е прозрачност в процеса, ни кара да мислим, че конкурсът е просто формалност “за пред обществото”, а победителят отдавна избран и добре познат в последно време, в кварталите “Аспарухово”, “Левски”, “Чайка”, “Възраждане”, “Трошево” и “Кайсиева градина”. Поради тези причини, ние смятаме, че Варна заслужава да знае как и при какви условия се избира нейният Главен архитект, как и кога ще протече конкурсът и какви са концепциите на участниците”, кометират от инициативните комитетти. По този повод те са съдали и група във Фейсбук.

  “Нека да се обединим всички квартали в борбата си срещу застрояването на зелените площи и природните дадености, ПУП-вете, които ни натресоха във всеки квартал, заради искания на “реститути”, с които се презастрояват междублоковите пространства. Необмислените проекти, които целят само усвояването на едни пари увреждат не само бюджета, но и гражданите и собствеността им. Конкурсът решава бъдещето на града. Заедно сме по-силни!”, апелират в групата.

  Недоволните от провеждането на конкурса са инициирали и подписка, която ще бъде внесена идната седмица. С нея се настоява за  публикуване на състава на оценяващата Комисия; публикуване на критериите за оценяване; публична защита на оценяваните концепции на кандидатите в присъствието на граждани; всякакви други действия, осигуряващи пълната прозрачност на конкурса.

  3 коментара

  1. шмекерии

   Погледнах им групата… администраторите са две кокошки които се бутат на всеки протест и вечно търсят далавери. Та да си събират шайката от пет-шест протестърчета и да ходят да се крият по дупките откъдето изпълзяха.

  2. Да бе

   Тези искания на хора без никаква представителност са меко казано смешни. Хора които си избиват комплексите за малоценност по разни форуми и Фейс Бук не бива да определят кое е прозрачно и кое не. Има си процедури по които се правят тези конкурси и никой не трябва да се съобразява с тази платена група за натиск!

  3. ОМГ

   Моля ви се медиите!!!! Дръжте се сериозно! Варненци искали еди си кво! Кои сса тия варненци!?!? събрали се 21 човека?!!?!!!!! Вие майтап ли си правите с нас?

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg