• Варна
  5°
  тъмни облаци
  Влажност: 87%
  Вятър: 8m/s W
  Здравната каса поряза диагнози и лечения във варненските болници с 1,6 млн. лева
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  ©Pixabay
  ©Pixabay

   

  С 1,6 млн. лева са намалени парите за дейности във варненските болници този месец. От Националната здравно-осигурителна каса са редуцирали средствата за здравните заведения във Варна с над 30% в сравнение с предходния месец. Сравнено със същия месец на миналата година пък намалението е с 50 на сто, научи Varnautre.bg.

  Най-много са орязани онкологичните пътеки. Намалени са драстично месечните пари за диагностика, хирургични дейности и лекарствено лечение и за останалите клинични пътеки. Редукция на средствата има за всички болници в града, като най-ощетена е “Св. Марина”, тъй като тя е най-голямата.

  На здравните заведения е било съобщено за намалените лимити за юни, чак на 23 число от месеца, когато те вече са изразходени. Така на практика на болниците няма да бъде платено от касата за по-голямата част от извършените дейности.  Според източници от здравните среди при така създалата се ситуация болниците във Варна още от средата на следващия месец могат да започнат да връщат пациенти. По неофициална информация лимитите на здравните заведения във Варна за юли ще бъдат още по-малки от тези за юни.

  От Регионалната здравно осигурителна каса на този етап отказаха да коментират и поискаха писмено запитване. От там обещаха коментар на ситуацията в най-кратки срокове, но не по-рано от понеделник.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *