• Варна
  8°
  тъмни облаци
  Влажност: 57%
  Вятър: 7m/s SE
  Как вещите погълнаха живота на средния американец
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Предлагаме ви гледната точка на Маделин Съмървил, чиято статия е публикувана в “Тhe Guardian”

  Ние купуваме, защото сме разстроени, умираме от скука, депресирани сме или сме гневни, и погрешно приемаме новопридобитите материални блага за лекарство, което би запълнило пустотата, би излекувало раните и би ни накарало да се почувстваме по-добре.

  Инсталация на френския художник Кристиан Болтански "Неутрална територия: 30 тона изхвърлени дрехи".
  Инсталация на френския художник Кристиан Болтански “Неутрална територия: 30 тона изхвърлени дрехи”.

  Проблемът не е в това, че покупките не лекуват, те налагат отговорност и онова, което притежаваме, много скоро започва да притежава нас. Когато отворим портфейла си, за да купим каквото и да е, в този момент ние губим много повече, отколкото можем да си представим. Да, разбира се, тази вещ има цена и ние сме изразходвали сили и време, за да спечелим тази сума. Но освен парите ние трябва да отделим място в дома си и допълнително време, за да се грижим за новата си придобивка. И като защитник на околната среда не мога да не ви напомня: купувайки някаква вещ, вие приемате отговорността да я оползотворите, когато тя вече няма да ви е нужна.

  Индустрията за персонални камери за съхраняване на вещи поглъща всяка година 22 милиарда долара. В САЩ през 1950 година средната жилищна площ е 91.3 кв.м., а в 2011 – 230 кв.м.

  Звисимостта ни от потреблението е порок и той ни подлудява. Аз самата съм преминала през този опит – живеех в къща с четири спални, а сега обитавам едностайно жилище заедно с дъщеря си.

  Изследване, публикувано от UCLA, сочи, че отделянето на хормони на стреса при жените достига своя пик, когато те трябва да се справят с имуществото и да подредят вещите в дома. Това се отнася също така и за онзи, който паркира на улицата, защото в гаража му няма място за колата.

  За да се справим с проблема, най-често прибягваме към покупката на по-голямо жилище. Това решение, обаче, е недалновидно и неефективно, поради една проста причина – вещите като че ли притежават странното свойство да се разширяват, за да запълнят празното пространство. Ето защо някои нормални възрастни хора могат да живеят в жилище от 39,5 кв. м. (като моята скъпа майка в нейния плаващ дом в Канада ), а други трудно се побират дори в къща от 235 кв.м.

  Почти винаги въпросът не е в това колко свободно място имаме. Проблемът е в количеството на вещите. Затова придобиването на по-голямо жилище не е решение. Предлагам ви нещо различно – съзнателно изберете живот, в който ще се задоволявате с по-малко неща.

  Питате ме от къде да започнете? – От вещите, които пораждат у вас чувството на вина, стрес или безсилие, когато ги погледнете. Дрехата, от която още не сте махнали етикета с цената, играчките, с които никой не играе, безбройните кутии с вещи, натрупани в шкафа, на тавана или в гаража – избавете се от тях. Дайте ги за преработка, подарете ги или ги продайте. И когато се избавите от всички ненужни вещи, престанете да купувате нови.

  2 коментара

  1. Nina Kostova

   Така е! И аз се придържам към минимализма и философията на фън-шуй! Обичам всичко да ми е подредено, не обичам много мебели и знам във всеки един момент, какво имам по шкафовете си!
   Най-много се кефя, когато изхвърля нещо ненужно вече. Това ми помага и да съм добре с мислите си според фън-шуй.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg