Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Озоновата дупка е започнала да се възстановява
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Изтъняването на озоновия слой на атмосферата е започнало да се възстановява, твърдят британски учени, цитирани от Би Би Си. Според изследователите през септември 2015-та т. нар. озонова дупка е била с около 4 милиона кв. км по-малка отколкото през 2000 година. Възстановяването се дължи основно на дългосрочното спиране употребата на химикали, разрушаващи озоновия слой като хлорни въглероди, използвани през осемедестте години на миналия век в хладилниците и спрейовете, обясни професор Сюзън Соломон.

Все още има много хлор в атмосферата, животът на химикала е между 50 и 100 години. Докато той бавно се разгражда, озоновият слой бавно се възстановява. Не се очаква пълно възстановяване преди 2050-та и 60-та, предаде БНР.

Изследването хвърля и нова светлина върху ролята на вулканите за влошаване на проблема. Според учените озоновата дупка е по-голяма над Антарктика, защото в южното полукълбо има повече действащи вулкани. При изригването им се образуват облаци, които се превръщат в катализатор за действието на хлора.

След изригването на вулкана, сярата образува миниатюрни частици, които са семенцата на полярните облаци в стратосферата, което води до допълнителна загуба на озон. Авторите на изследването са убедени, че сценарият в озоновия слой на атмосферата е модел за справяне с климатичните промени на планетата ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *