Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Лазер спасява ноктите от гъбички
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Процедурата е лесна, неболезнена и се провежда два пъти месечно

Мъжете ги крият с чорапи, а жените се чудят с какво по-напред да се оттърват от тях. Гъбичките по ноктите на краката са една от основните причини за промяна в структурата и цвета на ноктите. 50% от промените в ноктите са предизвикани от тях.

„Грижата за ноктите трябва да е насочена към тяхната здравина и цялост. Защото нокътът освет естетична функция, има и защитна”, обяснява дерматологът д-р Ромелия Николова от дерматологична клиника „Pearl Skin”. Ако ноктите ви променят цвета или здравината си – потърсете дерматолог. Специалистът ще установи дали имате гъбична инфекция или друго заболяване и ще предприеме адекватно лечение.

Д-р Ромелия Николова
Д-р Ромелия Николова

Пиенето на лекарства срещу гъбички има своя алтернатива – лечение с лазер. Процедурата е лесна, неболезнена, провежда се два пъти месечно. Препоръчва се да се съчетае с мазане с антимикотици. Не натоварва черния дроб.

„При правилно поставяне на диагноза и третиране с Nd:YAG-лазер три-четири месеца е възможно напълно излекуване от гъбички по ноктите”, казва д-р Николова. Тя подчертава, че това е само една от грижите за ноктите. Някои лакове могат да увредят плочката, както и работа с препарати при някои професии. Тънката кожна ивица-епонихиум, която е в долната част, не бива да се реже при маникюр, а само да се избутва. Увреждането на нокътната плочка може да подсказва наличието на заболявания като псориазис, атопичен дерматит, а също анемия, заболявания на черния дроб или щитовидната жлеза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *