Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Експерт прогнозира нови опити за атентати в Германия
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Според Алекс Алексиев в  Турция има терористичен бумеранг срещу Ердоган

Тероризмът е универсално явление. Много трудно е да се разбере кой е виновен и защо. Факт е, че в Западна Европа се създават ежедневно джихадисти. Това е най-добрият източник на радикални ислямисти и върху това трябва да се помисли”, коментира в „Събуди се” експертът по радикален ислям Алекс Алексиев.

 

„Аз ви гарантирам, че ще има нови атентати в Германия. През 2015 г. там има 270 души, които са описани като изключително опасни ислямисти. Преди един месец тяхната бройка вече бе 497 души, според немската статистика. За да се контролира само един от тях, са необходими между 15 и 20 оперативни работници. Това значи една армия от 10 000 оперативни работници, които да се занимават само с тях. В този смисъл опасността е толкова голяма”, заяви експертът.

„Никой в Европа не обръща внимание на това защо Турция пуска всички тези джихадисти, без да се опита да ги спре. Това, което става там е терористичен бумеранг срещу Ердоган, защото той беше в основата да се създаде не само ИДИЛ, а и други”, на мнение е Алексиев.

„От 2002 г., когато Ердоган дойде на власт, Турция се ислямизира по такъв начин, че в момента трудно би могло да се каже, че той не е ислямски диктатор. В Турция вече демокрация не съществува. Европа започна да се поддава на шантажа на Ердоган”, коментира още Алексиев.Според него процесът е обратим, ако държавите в Европа обърнат сериозно внимание на тези процеси, които текат в момента и които радикализират мюсюлманската диаспора в Европа и Америка.

Шариатът се разпространява навсякъде, но някой задавал ли си е въпросът какво значи той. Шариат значи средновековно мракобесие, в което жените нямат никакви права и се проповядва насилие към неверниците. Ако това се позволява, защо се чудим, че се стигна до всичко това”, попита Алекс Алексиев.

На въпрос дали има опасност за България, експертът коментира, че огромното мнозинство от нашите мюсюлмани трудно се подават на радикализъм. Риск  обаче винаги съществува. В никакъв случай не сме напълно неуязвими на тези явления. Все пак не сме приоритетна цел, но трябва да сме бдителни”, допълни Алексиев. „За България по-голяма опасност е, че ние сме оставили нашето мюсюлманско вероизповедание да се командва от чуждестранни граждани, а именно от турски жители. Това е абсолютно недопустимо, ако претендираме да сме суверенна държава”, каза още експертът по радикален ислям.

1 коментар

  1. Людмил

    Интересна и актуална статия !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *