• Варна
  3°
  тъмни облаци
  Влажност: 67%
  Варна ще медитира със Свами Джотирмая
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  “Изкуството да живееш – програма за щастие” е изключително ефективна за справяне със стреса и развитие на пълния човешки потенциал

  Дългогодишният инструктор на фондация „Изкуството да живеееш” Свами Джотирмая в момента гостува в България. От 5 до 7 юли той ще е във Варна със своята Програма за щастие.

  Свами Джотирмая
  Свами Джотирмая

  “Изкуството да живееш – програма за щастие” е изключително ефективна програма за справяне със стреса и развитие на пълния човешки потенциал. Уникална част от програмата е комплекс от йога позиции и дихателни техники, които напълно освобождават емоционален и физически стрес, носят спокойствие и жизненост на ума и тялото, подобряват концентрацията и паметта и подсилват имунната система.

  През курсовете и семинарите на Свами Джотирмая са преминали над 11 000 души. Изкуството да живееш – програма за щастие се провежда в над 150 страни, като над 30 милиони души са преживели ползите от него.

  Курсът във Варна включва и основни принципи за пълноценен живот, както и индивидуални и групови процеси, които те предизвикват да погледнеш на живота от нова, по-светла и по-широка перспектива.

  Програмата:
  Зареждащи с енергия дихателни техники
  Сударшан крия – пречистващ и възстановяващ – дихателен процес, който хармонизира тялото и ума, премахвайки стреса на клетъчно ниво
  Йога позиции за цялото тяло
  Забавни интерактивни процеси
  Практическа мъдрост

  Сударшан крия включва специфични природни ритми на дишане, които хармонизират тялото, ума и емоциите. Тази уникална дихателна техника премахва стреса, умората и негативните емоции като гняв, разочарование и депресия, оставяйки те спокоен и при това енергизиран, фокусиран и същевременно отпуснат. Както има природни ритми – смяната на деня и нощта, и сезоните, така има ритъм в тялото, ума и емоциите. Когато този ритъм е нарушен, да речем поради прекалена работа, лоши хранителни навици или пренатоварен начин на живот, ние изпитваме стрес, дискомфорт или се разболяваме.

  Редица научни изследвания продължават да показват, че здравето, качеството на живот и дори самата продължителност на живота са дълбоко повлияни от умственото и емоционалното ни състояние. Новопоявилата се сфера на медицината за комплекса ум–тяло обяснява как нашите мисли и емоции могат значително да засегнат функциите на мозъчната, ендокринната (хормоналната) и имунната система. Това влияние се реализира посредством химически агенти, наречени невропептиди, които се отделят при всяка емоция на човека. По този начин състоянието на стрес може да доведе до значителни промени във физиологията и да допринесе за широк диапазон от болести – от рак и сърдечносъдови заболявания до астма, депресия и язва.

  Словенският национален институт за рехабилитация проведе независимо научно изследване върху Сударшан крия като допълнително лечение на множествена склероза. След само пет дни практикуване на Сударшан крия у участващите бяха наблюдавани значителни подобрения под формата на увеличаване на капацитета на белите дробове, способност за движение, самооценка на здравословното състояние и удовлетворение от живота.

  Изследване на дългосрочните ефекти на Сударшан крия върху мозъчната деи?ност чрез електроенцефалограф (ЕЕГ) показва значително увеличение на бета-активността в определени части на мозъка при практикуващите Сударшан Крия (отдясно) в сравнение с контролната група (отляво) (p<0,5).

  Кръвната лактоза е друг биохимичен показател за стрес. Кръвната лактоза на 10 души в курс за обучение на полицаи била измерена, преди да научат Сударшан крия, и след първата сесия. След Сударшан крия нивото на лактоза е спаднало значително, а това е показател, че практиката предизвиква състояние на релаксация.

  За да се противопостави на много болести, включително рак и сърдечносъдови заболявания, човешкото тяло има защитна система под формата на антиоксидантни ензими. Направено е проучване, за да се определи ефектът от Сударшан крия върху антиоксидантните ензими. Нивото на три главни антиоксидантни ензима е значително по-високо при практикуващи Сударшан крия, отколкото при непрактикуващи.

  Доказано е, че Сударшан крия има ниво на успеваемост 68 – 73% при лекуването на депресия независимо от степента и?. До три седмици настъпва облекчение от депресията, определено с психиатрична оценка и стандартни психиатрични замервания (Beck Depression Inventory, оценителна скала за депресия на Хамилтон и други). При повторни изследвания след три месеца състоянието на пациентите е стабилно и те са в процес на възстановяване.

  Ефектите като подобрено здраве, жизненост и душевно спокои?ствие у хиляди практикуващи Сударшан крия съвпадат с направените до момента научни изследвания. Редовно практикуващите Сударшан крия преживяват поток от положителни емоции, които изместват гнева, разочарованието и депресията. Тялото се чувства подмладено и по-здраво, а умът – по-ясен и спокоен. ЕЕГ, кортизолът в кръвта и нивото на лактоза показват състояние на покои?, но и осъзнатост. Значителното повишаване на броя на клетки убии?ци и антиоксидантни ензими подсказва, че редовната практика може да помогне за предотвратяване на много тежки болести, в това число зарази и дори рак. Намаляването на холестерола може да предотврати сърдечни болести, а депресията бързо отшумява при 70% от случаите. И така, въпреки нуждата от допълнителни изследвания откритията до момента показват мощния ефект за възстановяване и поддържане на здравето на тази дълголетна практика.

  Курсът във Варна е от 5-и до 7-и юли в “Юнашкия салон”: всяка от трите вечери от 18 до 22 часа. Контакти: +359877678333, info@artofliving.bg
  Линк за регистрация: http://www.artofliving.org/bg-bg/program/988

  1 коментар

  1. Безименна

   Няма шанс това да стане скоро, без работа няма пари,без пари няма икономика и т.н. Светът трябва да се развива, и никой няма време за медитации и тем подобни!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *