• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 70%
  Виктор Бузев е новият стар главен архитект
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Главният архитект Виктор Бузев по време на днешното заседание на комисията по архитектура
  Главният архитект Виктор Бузев по време на заседание на комисията по архитектура. Снимка: © Varnautre.bg

  Той се съревновава с архитект Жулиан Начев

  Досегашният главен архитект на Варна Виктор Бузев, който заемеше временно поста, спечели конкурса за позицията. Той е класиран на първо място с 68,23 точки, изпреварвайки конкурента си архитект Жулиан Начев, чието представяне е оценено с 56,84 точки. Бузев заема временно поста от 2014 година, като преди това е работил в Балчик, Бяла и варненския район “Аспарухово”.

  В конкурса се включи и архитектът Тодор Господинов, който е работил в столичната община, но той отпадна след първия етап.

  Самият Бузев определя стратегията си като амбициозна програма, осъществяването на която ще превърне Варна в „жадуван за живеене съвременен европейски град”. Сред акцентите в нея са създаването на транспортен коридор Варна-Русе чрез плавателен канал, жп линия и магистрала „Хемус“ през Русе,  въвеждането на “синя зона” в центъра и изграждането на многоетажни паркинги, изграждане на нови промишлени зони в западно направление, както и на изкуствени рифове, мостици, острови и яхтени и пасажерски пристанища.

  1 коментар

  1. arh

   Нека си върши работата пък както и ще да се казва гл.архитект на Варна. Честито на победителя и очакваме с дейността си да докаже че е достоен за поста.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *