• Варна
  14°
  ясно небе
  Влажност: 35%
  Вятър: 1m/s NNE
  Здравната каса с милиони излишък, но пак не плаща на болниците
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив

   

  Над 7,3 млн. лв. бюджетен излишък отчете здравната каса за 2015 г. Това стана ясно при приемането и одобрението на отчетите за дейността и изпълнението на бюджета на НЗОК за миналата година, съобщава в. “Труд”.

  Общият размер на приходите във финансовата институция към 31 декември 2015 г. е 3 133 347 000 лв. Стойността на извършените разходи и трансфери към същата дата пък е 3 126 020 000 лв. В резултат се формира положителен бюджетен излишък за годината в размер на 7,327 млн. лв.

  Въпреки че и НЗОК отчита положително салдо, и а в държавната хазна приходите (например от ДДС) от здравеопазване са повече от разходите, болниците имат да взимат десетки милиони левове основно заради това, че работят по спешност и не връщат тежки случаи. От подобна дейност над 300 лечебни заведения в страната имат да получават 60 млн. лв. за 2015 г. и първото тримесечие на 2016-а.

  Въпросните болници работят по договор с НЗОК, но тя отказва да им изплати натрупаните разходи, тъй като ги счита за „надлимитни“. В момента Сдружението на частните болници води три дела срещу касата. Към исковете са се присъединили и пациентски организации.

  Отчетът за дейността на касата съдържа и информация за организацията и управлението на НЗОК, както и за дейността на институцията, посочват от правителствената пресслужба.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *