Varna
22°
ясно небе
Влажност: 53%
Вятър: 6m/s ESE
100 картини представят Георги Велчев в столицата
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

георги велчев

Художественият музей „Георги Велчев” към варненската Художествена галерия „ Борис Георгиев” ще гостува в столицата с изложбата „Георги Велчев – класик на морския пейзаж”. Около 100 творби на художника ще бъдат експонирани от 14 юли до 28 август 2016 г. в залите за временни изложби на първия етаж на Националната галерия – Двореца. Откриването на изложбата е на 14 юли от 18 часа.

Почти до края на ХХ век Георги Велчев остава малко известен на специалистите и ценителите на изкуството. С възстановяването на музея му във Варна през 1996 г. започва по-активно популяризиране на творчеството му. Настоящата изложба в Националната галерия е първото мащабно представяне на художника в София след неговата смърт през 1955 г.

Георги Велчев е бил горд, доблестен и свободолюбив човек, непреклонен и откровен в изразяването на възгледите си. Високоинтелигентен, а и нескриващ склонността си към бохемско поведение, той е предизвикал върху себе си тежки обвинения от страна на тоталитарната власт след 1944 г. Оказва се неразбран и отхвърлен от онова общество и умира беден и изоставен на 16 април 1955 г. на 64-годишна възраст. Най-известният му автопортрет от 1948 г. показва зрял, изпълнен с достойнство и воля творец, в чийто поглед се таи скептицизъм и разочарование.

Музеят на Георги Велчев съществува от 1961 г., когато родната къща на художника и около 240 негови творби са  дарени на града от брат му Владимир Велчев и сестра му Павлина Велчева. След продължителен период, в който музеят не функционира, в 1996 г. той е възстановен и обновен изцяло от изкуствоведа Румен Серафимов. Тогава за първи път са показани творбите, създадени във Франция и Германия между 1920 г. и 1924 г., които представят художника в по-различна и истинска светлина. През 2008 г. музеят става филиал на Художествена галерия „Борис Георгиев”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *