Varna
20°
ясно небе
Влажност: 60%
Вятър: 5m/s ESE
155 танцьори от 35 страни се включват в Балетната олимпиада
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
балетен конкурс
Финалното дефиле на Балетния конкурс през 2014 година

Успоредно с конкурса ще се проведе и Международна лятна балетна академия

155 състезатели от 35 държави ще се надпреварват за наградите на 27-о издание на Международния балетен конкурс, което започва на 15 юли във Варна. През двете седмици на конкурса международното жури ще оценява състезатели от традиционно утвърдени школи като руската, френската, кубинската. В широката географска карта на конкурса тази година ще се впишат и танцьори от Аржентина, Бразилия, Мексико, Южна Африка. Чешката република се завръща със свои балетисти на варненска сцена.

Към наградите с амбиция гледат също участници от Китай, Корея, Япония, Италия, Румъния, Турция, Сърбия, Словения, Испания, Великобритания, Белгия, Финландия. За радост на местните ценители на танца в конкурса се впускат и 15 състезатели от името на България, като 7 от тях са чужденци. За пръв път от години насам ще се представят и възпитаници на балетните педагози от Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна.

Председател на международното жури е легендата на танца Владимир Василиев /Русия/ – единствен носител на Голямата награда на град Варна в историята на балетния конкурс. Негови партньори в оценяването на участниците ще са лауреати от минали издания, направили световна кариера: Максимилиано Гера /Аржентина/, Ерик Вю Ан /Франция/, Аурора Бош /Куба/, Маша Илиева /България/ а също директори на най-големите балетни театри в Япония, Китай, Русия, САЩ, Канада.

Състезателите ще се борят за званието „лауреат на Международния балетен конкурс – Варна”, отличия и медали и множество допълнителни награди. За трети път ще бъде присъдена Специалната награда за най-талантлив млад артист на името на Маестро Емил Димитров – създател и дългогодишен двигател на това изключително събитие в света на танца.

Успоредно с конкурса ще се проведе и Международна лятна балетна академия, преподаватели в която са едни от най-уважаваните балетни педагози в света. Изтъкнатите балетмайстори ще преподават балетна класика, характерни танци, съвременни танци, техники на съвременни танци и афро-кубински танци – съвременни техники.

1 коментар

  1. ТодоровСМ

    Айде балетистите от най-добрия конкурс станаха – танцьори

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *