• Варна
  2°
  разсеяна облачност
  Влажност: 82%
  Вятър: 1m/s W
  НАТО одобри разполагането на войски в 4 държави заради руската заплаха
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  Лидерите на държавите от НАТО одобриха на срещата си  във Варшава разполагането на четири батальона в Полша, Естония, Литва и Латвия, предадоха световните агенция. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг подчерта, че тази мярка е един от необходимите начини за противодействие на заплахата, произтичаща от Русия.

  Той посочи, че формированията ще бъдат силни и ще заемат позиции още през следващата година на ротационен принцип. На първо време в Полша ще се дислоцират военни от САЩ. Германия ще изпрати части в Литва. Канада в Латвия, а Великобритания в Естония.

  Йенс Столтенберг посочи, че всяко нападение срещу член на НАТО ще се приема като атака срещу целия военен блок. “НАТО не представлява заплаха за никоя страна. Не искаме нова Студена война, не търсим конфронтация”, заяви генералният секретар, който добави, че докато се засилва възпиращият и отбранителен потенциал на НАТО, продължават и опитите за търсене на конструктивен диалог с Русия. “Русия не може и не бива да бъде изолирана”, заяви Столтенберг. На ново заседание на Съвета НАТО-Русия идната седмица генералният секретар ще информира Русия за решенията от срещата във Варшава.

  В отговор на въпрос за военноморското присъствие в Черно море и как да се подсили сигурността на страните в региона, генералният секретар отново посочи, че НАТО вече е увеличила присъствието си в Черноморския регион с “еър полисинг” и с други мерки. Столтенберг отново посочи и бригадата в Румъния, която ще даде базата за интензивни учения на сили на НАТО.

  “Решихме и да попитаме военните си експерти да дадат мнение за срещата на министрите на отбраната от НАТО през октомври, по отношение на това дали можем да засилим присъствието си във въздуха и в морето. Няколко от нациите засегнаха въпроса за нуждата от засилено присъствие в морето и във въздуха, но ще бъдем по-конкретни на срещата през октомври”, посочи Столтенберг.

  В първия ден от срещата на върха на държавите от НАТО и партньорите на организацията беше подписана и декларация за сътрудничество между ЕС и Алианса.

  Съгласно документа НАТО и ЕС планират заедно да се противопоставят на хибридните заплахи, ще разширят морското сътрудничество и координирането на съвместната работа в областта на кибер сигурността. Планира се също засилване на контактите в областта на изследванията за отбрана и промишленост и провеждане на съвместни военни учения.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *