Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Детски музей на колела пристига във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

muzej  na kolela

Детски музей на колела ще зарадва малки и големи любители на изкуството във Варна на 23 юли. Тази година децата ще имат възможност да се впуснат в бурно пътешествие из българската история на изкуството, преминавайки през 8 научно-креативни работилници. Инициативата започна преди три години, а фокусът на ателиетата беше световната история на изкуството.

Тази година, на базата на обратната връзка на родители и деца, посетили музея в предишните му издания, концепцията е променена и фокусът на ателиетата попада върху историята на българското изкуство през вековете. Идеята на инициативата е чрез безплатни осем арт ателиета и импровизиран музей, децата да бъдат запознати с основните периоди от историята на българското изкуство – Праистория, Изкуство на траките, Римска епоха, Българска държава, Златен век, Средновековие, Възраждане, Копия на емблематични български картини.

Музеят на колела ще бъде разположен на входа на Морската градина на площ от над 200 кв. м. Работното му време ще бъде от 10 до 20 часа с обедна почивка в най-горещите следобедни часове: от 13:30 до 15:30 часа.

Във всяко едно от 8-те творчески ателиета участниците ще могат да създадат свои шедьоври, използвайки техники от различните периоди на изкуството. След като преминат през всички тях, децата ще имат възможността да станат куратори на музейната експозиция, като подредят в музея на колела специално създадените копия на най-значимите произведения и да получат диплома за преминатото обучение.

Водещи на ателиетата са студенти и дипломанти на Националната художествена академия с опит в работата с деца, както и доброволци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *