Varna
29°
ниска облачност
Влажност: 42%
Вятър: 6m/s ESE
Варненски балерини се завърнаха с медали от световен танцов шампионат в Канада
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

kanada- sys znameto

Веселина Илиева и Велина Иванова от школа Балет при ОДК-Варна завоюваха три златнни и едно сребърно отличие в Монт Тремблант

Балерините от школата при Общински детски комплекс Варна се завърнаха с първите места от световен танцов шампионат по балет, който се проведе от 5 до 10 юли в Монт Тремблант, Канада. В световния конкурс участие взеха 71 балетни школи от различни краища на света.

Финалите на DANCE WORLD CUP-Световен танцов шампионат бяха под егидата на ЮНЕСКО. От българска страна се класираха Веселина Илиева и Велина Иванова от школа Балет при ОДК-Варна с балетен педагог Татяна Костова. Квотите за финалите децата завоюваха от квалификация, която се проведе в Букурещ, Румъния през м. ноември 2015 г.

В конкурсната програма Велина – 15 г. и Веселина – 9 г. се представиха в раздели „Класически танци“ и „Характерни танци“. За прекрасните си изпълнения и двете бяха класирани на призовите места. Велина завоюва две първи места от двата раздела. Веселина завоюва първо място в раздел „Класика“ и второ място в раздел „Характерни танци“, като за вариацията на Сванилда от балета „Копелия“, освен със златен медал, беше удостоена и с купата на конкурса.

Пътуването до Канада на учителя и нейните възпитанички, стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности“, които осигуриха средства за самолетните билети и таксата за участие в размер на 9 000 лв.

След тържествената церемония по откриването се проведе съпътстващ семинар на световната танцова организация CID. От присъстващите балетните педагози, единствено госпожа Костова беше поканена да изнесе доклад, който беше на тема „Да вдъхнем любов към танца и да построим мост към доброто“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *