Varna
20°
ясно небе
Влажност: 60%
Вятър: 5m/s ESE
Балетна гала събира големи имена от световната сцена за “Варна 2017”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Международен балетен конкурс

Утре в морската столица стартира 27-ото издание на Международния балетен конкурс

Балетна гала с участието на големи имена от световната сцена, ще бъде организирана през 2017 г. Това обяви заместник кметът Коста Базитов. Събитието ще бъде по повод Варна – Европейска младежка столица.

Утре във Варна стартира 27-ото издание на Международния балетен конкурс – “олимпиада”.

„Изключително ми допадна тази формулировка, защото в термина олимпиада“ се съдържат послания, свързани с доброволното участие, което едновременно има оценка на признание, съдържа се и идеята за мира, затова не е случайно, че конкурсът тази година се провежда освен под егидата на вицепрезидента Маргарита Попова и на генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова“, коментира Коста Базитов.

Зам. кметът разкри още, че от общината обмислят във Варна да бъде изградена алея в памет на хората, допринесли за развитието на града през годините, по подобие на Алеята на възрожденците. „Основателят на Международният балетен конкурс маестро Емил Димитров със сигурност ще намери място сред тези знакови за Варна имена“, обеща Коста Базитов. Той коментира, че ангажираността на общината с провеждането на знаковия балетен форум се е превърнала в традиция през годините. Събитието се организира и с подкрепата на Министерството на културата.

Международен балетен конкурсИма идея по своеобразен начин да бъде почетен създателят на Международния балетен конкурс – маестро Емил Димитров, който вече не е между живите. Предложението е да му се даде възможност “да гледа” изпълненията на балетистите, като на сцената бъде поставена негова снимка. Решението ще бъде взето от неговите наследници Димитър Димитров –председател на фондация „Международен балетен конкурс“ и София Димитрова – художествен директор на проявата.

Международен балетен конкурсВ Международния балетен конкурс тази година ще се включат 155 състезатели от 35 държави. През двете седмици в надпреварата международното жури ще оценява състезатели от традиционно утвърдени школи като руската, френската, кубинската. В широката географска карта на конкурса тази година ще се впишат и танцьори от Аржентина, Бразилия, Мексико, Южна Африка. Чешката република се завръща със свои балетисти на варненска сцена.

Към наградите с амбиция гледат също участници от Китай, Корея, Япония, Италия, Румъния, Турция, Сърбия, Словения, Испания, Великобритания, Белгия, Финландия. За радост на местните ценители на танца в конкурса се впускат и 15 състезатели от името на България, като 7 от тях са чужденци. За пръв път от години насам ще се представят и възпитаници на балетните педагози от Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *