Varna
19°
ниска облачност
Влажност: 82%
Вятър: 3m/s SE
179 години от рождението на Васил Левски
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Васил Левски

Днес отбелязваме 179 години от рождението на Васил Левски.  Общоградско честване, организирано ото Военноморските сили, ще се проведе във Варна в 9:30 ч. пред паметника на Васил Левски в Морската градина. В тържествената церемония ще участва и социалния министър Зорница Русинова, която е на посещение в морската столица.

Събития по повод годишнината ще има през целия ден и в цялата страна. Традиционно, рожденият ден на Апостола, е официален празник за градовете Левски и Карлово.

1 коментар

 1. Максим Иванов

  През 1837 имало и други важни събития. Ханс-Кристиан Андерсен е публикувал своята приказка “Новите дрехи на царя”. Тя бързо станала световен феномен, защото показва една от най-парадоксалните черти на човешката психология – голяма лъжа буди у нас голямо доверие.

  Малката лъжа веднага ражда недоверие, а голямата – обратното. Това е един от най-важните принципи на пропагандата. Върху него е изграден и образът на Левски. В него няма НИТО ЕДНА ДУМА истина.

  Вътрешната революционна организация, известна у нас като “комитети” е проект на руско разузнаване, което е искало да има тук своя постояно действаща мрежа. Ръководителят му за България полковник Иван Кишелски е изработил план за изграждането й и заедно с подробен разузнавателен въпросник го е дал за реализация на Любен Каравелов.

  Той не само се е хванал за идеята, но я и развил. Разбрал е че такава организация му дава възможност рязко да засили собствените си позиции сред българската общност. Най-вече чрез терора – убийства, сплашвания и грабежи на политическите му противници. След което е започнал да търси хора, които да вършат тази работа.

  Първият, когото Каравелов е пратил в страната , е бил Левски, след него са Димитър Общи и Ангел Кънчев. Проблемът дойде от това, че дяконът веднага се е опитал да обсеби организацията. Подържал е директна връзка с Кишелски, саботирал работата на Общи и Кънчев, прекалявал с терора.

  За краткото съществуване на ВРО са известни четири убийства (едното лично от Левски и три по негова заповед) плюс няколко несполучили покушения (пак по негова заповед), множество изнудвания и грабежи. Във всички случаи мишените са били само българи и никога турци.

  Шпионажът и терорът срещу сънародници не са подходяща основа за привличане на членове. Поради това на думи целта на ВРО е била национална революция. Но делата на Левски много скоро са пробудили силни съмнения в очите на местните комитети и дейци.

  Все пак повечето от тях наистина са вярвали, че работят за свободата. Ловешкия комитет му е отнел много правомощия. Но разрушителния ефект от вътрешните борби се е оказал решаващ за скорошния общ провал.

  Как при това положение този човек е станал национален идеал? Отговорът е циничен, но прост. Защото е обесен в града, който скоро става столица. Необходимо е било в нея да се провеждат най-важните национални ритуали, а единствената връзка на София с освободителното ни движение е обесването на Левски. Простичко е …

  За повече четете “Васил Левски – идеал или идол” на https://ids777.wordpress.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *