Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Новите фирми за боклука започнаха предсрочно работа
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Varnautre.bg/ архив
Снимка: © Varnautre.bg/ архив

Досегашните дружества са абдикирали от задълженията си

Новите фирми, които спечелиха конкурсите за сметопочистването на Варна, са започнали работа предсрочно. Дружествата – “ЗМБГ” АД София и “Консорциум Варна 1” ДЗЗД Варна имаха тримесечен срок, в който да осигурят необходимата техника и да създадат нужната организация. Тъй като от миналия петък досегашните фирми са абдикирали от задълженията си, местната администрация се е принудила да форсира процеса, обясни кметът Иван Портних.

По думите му 25 нови сметоизвозващи машини клас Евро-5 вече почистват улиците. Става въпрос за районите „Приморски”, „Одесос” и „Аспарухово” и село Звездица. Припомняме, че изборът на изпълнители за районите „Младост” и „Владиславово” бе обжалван, заради което процесът там ще се забави. Оспорването бе направено от фирмите, които чистеха и досега в двата района, с което те на практика удължават с няколко месеца работа си.

Досегашните сметопочистващи фирми ще бъдат санкционирани с максималните глоби, които допуска законът, увери Портних. Той определи поведението им като недопустимо особено в разгара на летния сезон. Само за последните две години пък фирмите са санкционирани с 1,5 милиона лева, но без особен ефект според администрацията.

До два месеца фирмите трябва да поемат изцяло функциите си. Поетапно трябва да бъде обновена цялата техника съобразно изискванията, както и съдовете за събиране на боклук, информира кметът. Новите договори ще бъдат сключени за по-кратък период – пет години. Освен това в тях са заложени допълнителни изисквания, които да допринесат в по-голяма степен за по-качественото сметопочистване и сметоизвозване в града.

3 коментара

  1. Кънчо

    Същите хора с нови фирми

  2. Тодор

    Абсолютна лъжа….откъдето минах тази сутрин…препълнени контейнери и камари боклук край тях…воня

  3. Varnata mmmmmm

    Какво очаквате да се случи в този град…. Каквото и да очаквате, грешите…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *