Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Терористи с наръчник за атаки на Олимпийските игри в Рио
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

rio-de-janeiro-1145746_960_720
Про-Ал Кайда настроена джихадистка група публикува серия от напътствия към последователите си да извършват атаки срещу участници в Олимпийските игри в Рио де Женейро след две седмици, предаде The Foreign Desk, позовавайки се на свои източници.
От списък, публикуван в социалните мрежи, става ясно, че джихадистите са инструктирани да набележат американски, британски, френски и израелски спортисти, с идеята, че “една малка атака с нож срещу американци/израелци на тези места, ще има по-голям медиен ефект, отколкото каквито и да е други атаки по волята на Аллах”.

“Това е вашият шанс да вземете участие в световния джихад! Това е вашият шанс да бъдете жертвени мъченици!”, казват от групировката и изтъкват лесния процес по получаване на визи за Бразилия, както и широкия достъп до оръжия в “престъпните бедни квартали”.
По-рано бразилската полиция осъществи антитерористична акция, при която арестува членове на група, подготвяла атентати, насочени към Олимпийските игри, съобщи източник на министерството на правосъдието, цитиран от “Ройтерс”.

Арестуваните са 10 души, като всички от тях са бразилски граждани. Има подозрения, че са били поддръжници на Ислямска държава. Те са общували чрез комуникационните платформи WatsApp и Telegram, но не са се познавали лично, каза министърът на правосъдието Алешандре де Мораис. Групата е нямала директен контакт с ИД, въпреки че някои от членовете й са заявили вярност към войнстващата ислямистка група.

Дали има връзка между двете групи, още не е ясно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *