• Varna
  -0°
  лека мъгла
  Влажност: 100%
  Вятър: 3m/s SSW
  След първото гласуване: Бокова трета, Антониу Гутериш отличник
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Втори е словенецът Данило Тюрк

  Ирина Бокова е получила много добър резултат при първото тайно гласуване в Съвета за сигурност на ООН. Тя е трета в общото класиране и първа сред жените. Това съобщиха неофициално дипломатически източници от Ню Йорк., пише „24 часа”.

   

  Франс прес съобщи, че португалецът Антониу Гутериш е начело на кандидатите за нов генерален секретар на ООН. Той е с 12 гласа “окуражавам”, нито един “не окуражавам” и три “нямам мнение”, според дипломатически източници. Втори е словенецът Данило Тюрк с 11 гласа за, 2 против и 2 въздържали се. Ирина Бокова е трета – с 9 гласа за, 4 против и 2 въздържали се. Следващите кандидати се подреждат така: 4 – Вук Йеремич – също с 9 гласа за, но 5 против и 1 въздържал се, 5- Сърджан Керим също с 9 окуражителни гласа и повече “не окуражавам”, 6-Хелън Кларк, 7 – Сусана Малкора, 8 – Мирослав Лайчак, 9 – Игор Лукшич, 10 – Кристиана Фигерес, 11 – Наталия Герман, 12 – Весна Пусич. 

  Последните четирима са получили “обезкуражителни” резултати – външният министър на Черна гора Игор Лукчиш, кандидатката от Коста Рика Кристиана Фигерес, на Молдова – Наталия Герман и бившата външна министърка на Хърватия Весна Пусич . Това означава, че те би трябвало да отпаднат от надпреварата, като се откажат от нея сами.

  Петнайсетте постоянни представители от Съвета за сигурност на ООН се събраха в четвъртък при закрити врата за първото тайно гласуване за приемник на Бан Ки Мун начело на световната организация, съобщиха информационните агенции.

  Нито днес, нито утре обаче ще е ясно кои от 12-те кандидати за генерален секретар продължават напред. Процедурата не предвижда публично да се посочва след тайното гласуване резултатът. Възможно е дори до края на месец юли да има втори таен вот. Това ще се разбере в близките часове.

  Совалките на 15-те постоянни представители от Съвета за сигурност на ООН в следващите дни деликатно ще подскажат кой е “отличникът” и кой “слабакът”. Идеята е кандидатите, които са събрали един или два гласа, сами да се оттеглят. Това обаче трябва да стане публично. Затова и дипломати в ООН предвиждат, че ще има второ гласуване в идните 10 дни. Но и след него няма да има публично оповестено име.

  Подборът сред 12-те досегашни кандидати за генерален секретар вероятно ще продължи до началото на октомври. Въпреки започналото отсяване надпреварата остава отворена за нови кандидатури.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *