Varna
18°
ясно небе
Влажност: 88%
Вятър: 1m/s NNW
Виртуален музей показва скулптури на открито
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

виртуален музей

На реалните посетители ще бъдат предложени три разнообразни безплатни разходки с гид

Виртуален музей скулптура на открито, наречен Freedom, създаде варненската фондация „Рая Георгиева“. Първият виртуален посетител бе деветокласничката Михаела, доброволец от Общинската доброволческа служба, част от екипа на фондацията по популяризация на проекта. Виртуалният музей стартира с колекция от 9 скулптури в камък и дърво, дело на творци от пет държави, реализирани в рамките на Freedom  – Първата международна скулптурна среща, част от фестивал CONTEMPO през 2015 г. Музеят се разгръща върху 2200 дка площ, а скулптурната пътека има дължина 6 км.

скулптура 2На реалните посетители ще бъдат предложени три разнообразни безплатни разходки с гид, а за привличане на младежката аудитория са предвидени конкурси за детска рисунка и любителска фотография. Виртуалният музей за скулптура на открито предлага интерактивна карта на дигитализираната арт колекция, информация  за местонахождението на творбите, за концепцията и биографията на авторите им. Платформата е двуезична – на български и английски с мобилна версия.

Организаторите  имат  намерение да надграждат базата данни с новите образци на съвременна скулптура, поставени в градската среда при следващи представителни форуми. Иновативният проект на фондация „Рая Георгиева” за дигитализиране и популяризиране на изкуството в градска среда е финансиран по общинския фонд „Култура”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *