Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Турция се сбогува с ЕС, ако върне смъртоното наказания
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
©Pixabay
©Pixabay

 

Европейският съюз ще преустанови незабавно преговорите за присъединяване на Турция, ако страната върне смъртното наказание, предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Турция отмени смъртното наказание през 2004 година като условие за стартиране на преговорите за европейско членство. Възможността за връщането му бе спомената от президента Реджеп Ердоган след неуспешния опит за военен преврат.

Междувременно турските власти са издали нови 42 заповеди за ареста на журналисти в рамките на разследването срещу организаторите на преврата срещу турския президент Реджеп Ердоган, съобщиха местни медии.

Сред издадените заповеди за задържане е и тази на известния журналист Назли Иличък, който през 2013 г. беше уволнен от проправителственото издание „Сабах” заради критиките си към министри, обвинени в корупция. Към момента все още не е ясно колко от журналистите са арестувани.

Според турския в. „Хюриет” заповедите за арест са издадени от кабинета на прокурора за борба с тероризма в Истанбул Ирфан Фидан. Според Фидан в момента тече операцията по задържането на журналистите. По неговите думи Иличък не е бил открит в дома си и най-вероятно е на почивка на Егейско море и местните власти са уведомени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *