Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Търсят причините за високата смъртност на делфините
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

делфини

Разчитаме на учените и еколозите, за да разберем какви са причините за високата смъртност сред делфините по Черноморието и за да предприемем най-подходящите мерки за справяне с проблема. Това заяви във Варна министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя отбеляза, че измирането на бозайниците може да се дължи не само на заплитане в рибарските мрежи, но и на заболявания, естествена смъртност или пък подводни течения. Създадени са необходимата организация и инструкция за действия, така че когато бъде открит годен за аутопсия труп на делфин тя да се направи и да се установи причината за смъртта.

По последни данни от Регионалните инспекции по околната среда и водите във Варна и Бургас намерените мъртви делфини по Черноморието са 108. Заради високия брой еколози поискаха спешна среща с представители на правителството, по време на която бе взето решение да се забрани риболова в зоните с голяма популация на китоподобните. Днес се провежда среща в Бургас, предстоят и още, информира Василева.

По темата за италианския боклук, която привлече вниманието миналата седмица, тя отново отбеляза, че вносът на боклук за депониране в България е забранен. В случая става въпрос за ресурс, суровина, която се използва като гориво за целите на производство на девненски завод, обясни министърката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *