Varna
28°
ясно небе
Влажност: 39%
Вятър: 4m/s N
Джаз, поп и чардаш на Музикалното варненско лято
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: БНР
Снимка: БНР

Концертите, включени в цикъла „На границата с класиката“, се превръщат в едни от най-привлекателните събития в програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято 2016“. Този модул е сравнително нов, но със своята пъстрота от жанрове, стилове и изпълнители привлича най-широка аудитория и вече има свое запазено място в Музикалното лято на Варна.

Честта да даде старт на атрактивната поредица от концерти е на Антони Дончев – пиано, и неговия Театрален джаз бенд. Началото е на 25 юли в Градската художествена галерия от 19 ч. Самото име на формацията говори много. Проектът е на иконата в съвременното музикално изкуство на България Антони Дончев и екипа му – Росен Захариев – корнет, тромпет, флюгелхорн, ударни; Атанас Хаджиев – кларинет, бас кларинет, тенор саксофон, гайда; Георги Дончев – контрабас; Атанас Попов – ударни.

Театрален джаз бенд е създаден от Антони Дончев по конкретен повод – постановката „Синьо в синьо“, която правят заедно с Теди Москов в Талиа театър, Хамбург. Спектакълът е посветен на 100-годишнината от рождението на Джордж Гершуин. Голяма част от музиката, която групата изпълнява, е композирана за различни театрални постановки и игрални филми. Това придава особена образност и жанрова свобода, размива границите между класическата музика, импровизацията и фолклора.

Откакто е създаден през 2004 г., Варненският камерен оркестър е все на границата с класиката. И това е така, защото неговият ръководител Ганчо Ганчев не се ограничава в избора на програма само от класическия репертоар, а подготвя стилни проекти и с джаз, етно, поп музика, кани известни „класически“ солисти, а също и техни колеги от други жанрове. Точно такъв е сегашният случай – Варненският камерен оркестър ще излезе заедно с поп изпълнителя Васил Петров, когото специалистите наричат българския Франк Синатра. Елегантният концерт е на 26 юли в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център от 19 ч.

Най-темпераментната вечер на фестивала се очаква да бъде на 27 юли отново на сцената на Зала 1 на Фестивалния и конгресен център от 19 ч. с концерта под мотото „Класика и чардаш“. Това ще бъде може би най-нестандартното преживяване, белязано с блясък и хармония, съвършено и виртуозно владеене на инструмента и с дарбата да увличаш в процеса на правене на изкуство цялата зала. Чардаш и циганска музика, а освен това и Бах, Ернст, Изаи, Паганини, Лист, Хачатурян, Сарасате, Кодай, Брамс, Монти – все имена на композитори от музикалната литература, чието творчество публиката в цял свят познава и обича. Всичко това ще се събере като в пъстър летен венец в музикалната вечер на знаменития цигулар Шандор Яворкай и неговия екип: Ищван Фехер – цимбал, Ласло Йокрьош – кларинет, Кристиян Олах – виола, Франц Ярока – контрабас.

В основата на проекта „Яворкай и приятели“ е желанието да надхвърлят границите на класическата музика и да създадат свой специфичен свят от звуци, който изразява тяхното лично усещане. На основата на класическата музика те изграждат вълнуващ микс от джаз ритми и етнически мелодии от областта на Карпатите, които са проникнали в традиционната унгарска и циганска музика и в еврейския фолклор.  Тези елементи не само запазват своята индивидуална ценност, но и ефектно си взаимодействат.

Безспорно най-привлекателната фигура е Шандор Яворкай. Възпитаникът на Виенския университет по музика и сценични изкуства притежава рядък талант – той е виртуоз на цигулката и изключителен импровизатор, артистичен и емоционален, с еднаква страст свири Бах и Паганини, унгарски чардаши и цигански напеви. И всичко това въздейства на публиката като магнит. След края на всяко негово изпълнение аплодисментите на присъстващите в залата са като вулканично изригване – спонтанни, бурни, продължителни. Унгарският виртуоз има и блестяща солова кариера, носител е на множество световни награди, любимец е и на музикалната критика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *