Varna
20°
ясно небе
Влажност: 60%
Вятър: 5m/s ESE
25 финалисти на Варненската балетна олимпиада
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Виктор Викторов
Снимка: Виктор Викторов

Трима състезатели от България са на финала

25 са финалисти след втория тур на 27-ия Международен балетен конкурс Варна 2016. Журито с председател легендата на танца Владимир Василиев определи до края да продължат 8 състезатели в младша възраст и 17 в старша възраст. 10 от финалистите са от азиатските страни Корея и Япония – по петима от всяка страна. С азиатски произход са и двамата класирани представители на Канада, както и представителката на Швейцария.

Двама участници от САЩ продължават напред. С по един финалист са Белгия, Бразилия, Италия, Куба, Русия, Чехия и Франция. Трима състезатели от България също са на финала. Това са Юри Кудрявцев, Константин Ткачи и Елена Свинко – всички в старша възраст.

Днес състезателите ще почиват в подготовка за финалния тур, от който зависи старта на тяхната кариера в света на големия балет. Решаващият трети тур на конкурса ще бъде във вечерите на 26 и 27 юли в Летния театър на Варна.

Снимка: Виктор Викторов
Снимка: Виктор Викторов

Още едно събитие от паралелната програма на Балетната олимпиада ще привлече познавачите на танцовото изкуство. На 26 юли в Арт салона на Радио Варна ще бъде българската премиера на най-новата книга, посветена на Бога на танца – маестро Владимир Василиев – „Владимир Василиев. Енциклопедия творческой личности” с автор Елена Фетисова. Изданието съдържа безценни фото документи от цялата многопосочна артистична дейност на този изумителен творец – балетист, хореограф, балетен мениджър, художник и поет.

Маестро Василиев е свързан с българския морски град като единственият и досега в историята на Международния балетен конкурс Варна носител на Голямата награда и като председател на журито на конкурса. Специално за премиерата маестро Василиев ще покаже и няколко от най-новите си акварели, създадени сега, във Варна, в дните на конкурса. Началото на премиерата е в 18:30.

Снимка: Виктор Викторов
Снимка: Виктор Викторов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *