• Варна
  8°
  разкъсана облачност
  Влажност: 37%
  Вятър: 7m/s NE
  Папа Франциск: Светът е във война (видео)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Папа-Франциск-в-Полша

  Думата, която често се повтаря, е “несигурност”, но истинската дума е “война”. Нека си го признаем. Светът е в състояние на война и е разкъсан на парчета.”

  Това заяви папа Франциск в разговор с журналисти на борда на самолета си на път за започналото в сряда посещение в Полша.

  Той веднага уточни, че няма предвид война на религиите, а битка за доминиране над народите и за икономически интереси.

  Думите му бяха по повод смъртта ден по-рано на възрастния френски свещеник Жак Амел. Двама френски мюсюлмански екстремисти нападнаха църквата му, принудиха го да коленичи и му прерязаха гърлото.

  Франциск каза, че нападенията могат да бъдат смятани за поредната световна война след Първата и Втората световни войни. “Сега вече имаме друга (война). Вероятно тя не е като истинските войни, но е организирана и си е война. Не бива да се боим да говорим истината. Светът е във война, защото изгуби мира си.”

  След кратък разговор със свой съветник той се върна при представителите на медиите, за да направи уточнение: “Не говоря за война на религиите. Става дума за война на интереси. Има война за пари. Война за природни ресурси. Война за господство над хората. Това е война. Всички религии искат мир. Други са, които искат война, разбирате ли?”

  Папата пристигна в Краков сред засилени мерки за сигурност и консервативни домакини, които не приемат доста от тезите на Франциск за бежанците и борбата с климатичните промени.

  В реч, адресирана към президента Анджей Дуда и правителството в историческия замък Вавел, папата призова за “дъх на готовност да приемем бягащите от войни и глад, за солидарност с лишените от фундаменталните им права”.

  “Това означава да се прави всичко възможно за намаляване на страданието, да се работи неуморно, с постоянство и мъдрост за справедливост и мир, да се демонстрират на практика човешките и християнските ценности.”

  ВИДЕО: Вижте директното излъчване на посещението на папа Франциск в Полша в YouTube канала на телевизията на Ватикана

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg