• Варна
  1°
  тъмни облаци
  Влажност: 74%
  Вятър: 6m/s NNW
  Община Девня удря рамо на читалищата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Община Девня
  Снимка: Община Девня

  Oбщинската администрация в Девня смята да мотивира читалищата да работят както преди, тъй като дълго време тази дейност е била оставена на самотек. Това заяви новият кмет на общината Свилен Шитов на среща с читалищни самодейци, на която присъства и заместник-кметът Донка Йорданова.

  Общинската администрация предприема необходимите стъпки, за да може в срок до края на септември т. г. читалищата с неуреден сграден статут да кандидатстват за финансиране по оперативните програми. „Имаме пълна проектна готовност”, увери кметът самодейците от читалище „Отец Паисий” в кв. „Река Девня”, което се помещава в закритото начално училище, но сградата все още не е отписана от активите на МОН.

  Квартал „Река Девня” е уникален със своята етническа палитра и именно културната самодейност е играла ключова роля за интеграционните процеси в тази общност. Преди 10 години обаче Община Девня премества читалище „Отец Паисий” в неугледната училищна сграда, ентусиазмът на самодейците секва, а бившият секретар на културно-просветното средище се разболява тежко и напуска този свят.

  Снимка: Община Девня
  Снимка: Община Девня

  „Общината буквално е затрила читалището от картата на Девня, въпреки че в този квартал има много деца. Трябва да възпламеним огъня, който е горял тук години наред”, заяви пред самодейците кметът Свилен Шитов.

  По негово предложение редовното Общо събрание избра единодушно за председател на читалището Метин Сали, който работи като здравен медиатор в Община Девня. Вотът на събранието отреди секретар на културно-просветното средище да бъде Тодорка Узунова, чийто основен приоритет ще бъде ангажирането на децата от квартала в различни по своята тематика кръжочни дейности. Избрани бяха и нови членове на читалищното настоятелство.

  Снимка: Община Девня
  Снимка: Община Девня

  Кметът обеща на самодейците, че в кратки срокове районът около сградата ще бъде окосен и изчистен. Свилен Шитов обмисля там да бъде изградена и спортна площадка за нуждите на подрастващите.

  На изпроводяк той и заместник-кметът Донка Йорданова поискаха от самодейците да бъдат искрени и да споделят откровено проблемите, с които се сблъскват, за да бъдат решавани те своевременно. „Защитавайте интересите на читалището!”, призоваха самодейците кметът и неговият заместник.

  Снимка: Община Девня
  Снимка: Община Девня

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *