• Varna
  15°
  разкъсана облачност
  Влажност: 72%
  Вятър: 7m/s E
  Иван Портних: Ще построим експоцентър до Спортна зала
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Портних

  Електронната система за билети за градския транспорт ще заработи най-вероятно през октомври

  След като с правителствено решение Община Варна получи 29% от акциите на „Международен панаир Пловдив” в морската столица ще бъде построен експоцентър. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” на Дарик радио кметът Иван Портних, който добави, че за проектирането ще бъде обявен международен конкурс в началото на есента. Експоцентърът ще се намира до Двореца на културата и спорта и заедно с него ще бъде изграден голям подземен паркинг, който да се ползва и от посетителите на Морската градина.

  „Идеята е Варна да развива възможностите за организация на експозиционни събитията, към които има интерес от български и чужди фирми. Има и много запитвания за организиране на  международни конгреси и семинари с по 1000 участници, които няма къде да провеждаме. Експоцентърът ще гарантира целогодишно посетители в града”, мотивира се Портних.

  Кметът не посочи дали има връзка между прехвърлянето на акции и разрешаването на проблема с т. нар. Дупка. Мажоритарен собственик на международното изложение е пловдивският бизнесмен Георги Гергов, който притежава и имота в центъра на Варна. „Дупката може да се превърне в музей на открито. Надявам се, че рано или късно ще бъде намерено решение”, каза Портних.

  В началото на следващата година може да започне поетапното въвеждане на синя зона в централната част на Варна, стана ясно от думите на кмета. В момента текат процедурите за доставка на софтуер и техника.

   

  За да бъде изцяло обновен автопаркът на градския транспорт, трябва да бъдат закупени още 40 нови автобуси. Това може да стане и за сметка на общинския превозвач, след като се увеличат приходите му след поемането на всички линии във Варна. Кметът нарече ”разплитане на сложен възел” прехвърлянето на линиите от частния превозвач на общинския. По думите му фирма „Транстриумф” е получавала повече приходи, а е обслужвала по-малко линии от „Градски транспорт”, а в договора, сключен от предишната градска управа, са били заложени 50% от градските линии.

  Електронната система за билети за градския транспорт ще заработи най-вероятно през октомври, след като премине всички тестове, а машините бъдат фискализирани. След въвеждането й пътниците ще могат да ползват няколко автобуса по своя маршрут само с един електронен билет, обясни кметът.

  Товаренето на зърно трябва да се премести на пристанище “Варна Запад”, смята Иван Портних. Според него печалбата на порта е много по-малка от щетите, които камионите нанасят на пътната настилка. Освен това товарните автомобили пречели на трафика, който през есента се очаква да бъде силно затруднен заради втория етап от ремонта на Аспарухов мост.

  3 коментара

  1. Иван

   Кога ще спре колите в Морската градина? Икономиката на града умря, бизнеса избяга, а той тръгнал да привлича инвеститори с панаири. Кога ще се заеме с ония обитаци, които направиха Морската градина и града на нищо? Кой ще разкара долнопробните заведения и чалготеки от там? Луда работа.

  2. опетков

   Хейтъри, преди да напишете нещо поне се огледайте и не се излагайте. Морската градина си е много по-добре от други години, коли почти не се виждат. Както се вижда, чалгтеките са ни основния бизнес и никой не се кани да ги разкарва. Те не са в Морската градина и не пречат по никакъв начин, напротив след ремонта градината започна да се пълни много повече с млади хора. Стадионът се строи, макар и краят му да не се види скоро. Миналата година една от трите глави на ламята обеща че ще постри паркинг на тяхното място до Алея първа и колите ще спират някъде преди Рапонги. Още чакаме, но и това лято го пиши бегало.

   • българка

    Чакайте,още не са пуснали Казиното.Тогава какъв парад на коли ще има.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *